NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 20/12: beslissing over Bandidos en overdracht Paleis Soestdijk

Goedemorgen! Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak-Van Rey en over het verbieden van motorclub Bandidos. Verder wordt Paleis Soestdijk overdragen aan een nieuwe eigenaar.

Het is bewolkt en er valt wat regen of motregen. Bij een zwakke tot matige wind wordt het tot 7 tot 9 graden. Morgen verandert er weinig.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Bij de rechtbank in Amsterdam wordt de zaak behandeld van de man die op 7 december een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam vernielde met een houten knuppel. De man wordt verdacht van vernieling en diefstal.

• De rechtbank in Utrecht doet uitspraak over het verzoek om motorclub Bandidos te verbieden. Het Openbaar Ministerie heeft daar om gevraagd omdat de motorclub zich volgens internationale onderzoeken bezighoudt met drugshandel, prostitutie en wapenhandel.

• Het gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in de zaak-Van Rey. De voormalige Roermondse wethouder is veroordeeld omdat hij zich heeft laten omkopen. Zowel het Openbaar Ministerie als Van Rey ging in beroep.

• Paleis Soestdijk wordt vandaag officieel overgedragen door het Rijksvastgoedbedrijf aan de nieuwe eigenaar Made by Holland. Het publiek gaat in het eerste jaar nog niets merken van de overdracht. Zo gaan de rondleidingen voorlopig gewoon door.

Wat heb je gemist?

Het kabinet blijft erbij dat Lelystad Airport vluchten moet overnemen van het overvolle Schiphol. In een debat met de Tweede Kamer zei minister Van Nieuwenhuizen dat het de bedoeling is dat dat per 1 april 2019 gebeurt. Inwoners van Overijssel en Gelderland vrezen geluidsoverlast door nieuwe vliegroutes.

Ander nieuws uit de nacht:

Geen rembeveiliging op traject van ongeluk Washington: de trein die maandag verongelukte, kon daardoor veel harder rijden dan toegestaan zonder dat er automatisch werd geremd.

'Aanslag tijdens Kerst in Sheffield voorkomen': de politie in de Britse stad heeft vier terreurverdachten opgepakt. Zij zouden van plan zijn geweest om een aanslag te plegen tijdens Kerstmis.

• En op het Sportgala zijn de beste sporters van het jaar gehuldigd. Sportman van het Jaar werd Tom Dumoulin, Dafne Schippers werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Het vrouwenvoetbal-elftal mag zich na de EK-winst Sportploeg van het Jaar noemen.

En dan nog dit:

Voor het Sportgala van gisteravond ging een aantal sporters terug de schoolbanken in, voor het Nationaal Sportdictee. Philip Freriks wilde van hen de spelling weten van sporttermen als waza-ari (uit de judo) en chasse-patate
(wielrennen). Kijk hieronder wie er won:

Sportdictee: welke sporter spelt het beste?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl