Matthew Petersen
NOS NieuwsAangepast

Kandidaat-rechter VS trekt zich terug na rampzalige hoorzitting

Een door president Trump genomineerde districtsrechter heeft zich teruggetrokken nadat een video van een dramatisch verlopen hoorzitting viral was gegaan. Matthew Petersen werd vorige week het lachertje van de Verenigde Staten toen bleek dat hij moeite had met het beantwoorden van de meest basale vragen over Amerikaans recht.

In een brief aan de president schrijft Petersen nu dat hij de aandacht niet wil afleiden van het werk van Trump en zijn regering. "Ik had gehoopt dat mijn jarenlange inzet voor de publieke zaak meer gewicht in de schaal zouden leggen dan mijn slechtste twee minuten op televisie."

Stamelend

Petersen moest tijdens de hoorzitting als enige van de vijf kandidaten zijn hand opsteken bij de vraag wie nog nooit een rechtszaak had gedaan als rechter. Vervolgens bleek dat hij ook nog nooit aan juryrechtspraak had gedaan en nog nooit in zijn eentje een getuigenverklaring had afgenomen. Toen de kandidaat-rechter aan de tand werd gevoeld over zijn vaardigheden en kennis van de rechtspraak moest hij stamelend de meeste antwoorden schuldig blijven.

Matthew Petersen was door Trump genomineerd als districtsrechter voor de Amerikaanse hoofdstad Washington, een van de belangrijkste rechtbanken in het land. De kandidaat-rechter werkte na zijn studie rechten als adviseur campagnefinanciën voor de Republikeinen en stapte daarna over naar het Federale Kiescomité.

Ku Klux Klan

Donald Trump heeft de afgelopen tijd in hoog tempo rechters voorgedragen aan het Congres, dat in handen is van zijn partij. Van de 57 kandidaten kregen er vier het predicaat "niet gekwalificeerd" van de beroepsorganisatie van juristen.

Trump heeft tot nu toe twee kandidaten teruggetrokken omdat er lijken in de kast werden gevonden. Een bleek het te hebben opgenomen voor de racistische Ku Klux Klan, de andere noemde transgenderkinderen "het bewijs dat Satans plan werkt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl