NOS NieuwsAangepast

CIDI doet aangifte van spreekkoren bij AZ- Ajax

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël wil dat het OM optreedt tegen antisemitische en kwetsende spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd AZ-Ajax. De daders moeten worden opgespoord en vervolgd, vindt het CIDI.

Tijdens de wedstrijden scandeerden AZ-aanhangers onder meer 'Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best'. Die spreekkoren werden op video vastgelegd en gedeeld op sociale media.

AZ nam gisteravond al meteen afstand van de antisemitische spreekkoren. Volgens de clubleiding zijn al tijdens de wedstrijd maatregelen genomen. "Onze veiligheidscoördinator anticipeerde door het antispreekkorenbeleid op de schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak in gegaan om de supporters rechtstreeks aan te spreken."

Effectief bestrijden

Het CIDI zegt dat antisemitische en andere discriminerende spreekkoren alleen effectief kunnen worden bestreden als het OM een duidelijke lijn trekt. "Het moet voetbalsupporters duidelijk zijn dat dit soort uitspraken niet alleen sociaal ongewenst zijn, maar ook wettelijk verboden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl