NOS NieuwsAangepast

Stichting: misbruikslachtoffers kregen erkenning

Slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in de katholieke kerk hebben goeddeels erkenning en genoegdoening gekregen. Ook de medewerking van de kerk aan de afhandeling van de klachten was over het geheel genomen positief. Dat constateert de Stichting Beheer & Toezicht die de afhandeling van de klachten onderzocht.

Vanaf voorjaar 2010, toen de stroom meldingen begon, tot eind juni hebben zich 3712 slachtoffers gemeld. Van hen dienden 1599 een klacht tegen iemand in, sommigen hadden meerdere klachten.

De klachtencommissie heeft 1471 klachten afgerond. 318 zaken zijn ongegrond verklaard, vaak door gebrek aan bewijs.

Slachtoffers zijn kritisch

Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK deelt in grote lijnen de conclusies van het rapport. Maar hij heeft ook kritiek: "Een groot aantal klachten is niet gegrond verklaard, en dat vinden we niet passen. Iedere klacht moet serieus genomen worden. Men is bang voor nep-klachten, maar de kans daarop is heel erg klein. Het proces dat je ingaat na een klacht is zo zwaar dat faken zo goed als onmogelijk is. Dus wij vinden dat alle klachten in behandeling genomen hadden moeten worden."

Ook Annemie Knibbe, voorzitter van het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK), plaatst een kanttekening bij het eindrapport. "De kerk is niet geheel open geweest over wat er binnen de organisatie bekend was over seksueel misbruik. In sommige gevallen is daar duidelijkheid over gekomen, maar in heel veel gevallen niet."

28,5 miljoen euro uitgekeerd

860 slachtoffers hebben de kerk om financiële compensatie gevraagd. Aan hen is een totaalbedrag van 28,5 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld kregen ze 33.148 euro.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK sluit op 1 januari 2018. Nieuwe meldingen worden behandeld door het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK dat sinds 2015 bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl