Saleh Abdeslam
NOS NieuwsAangepast

Proces tegen Abdeslam om schietpartij Vorst direct uitgesteld

In Brussel is de rechtszaak tegen Salah Abdeslam vanochtend direct uitgesteld. Afgelopen vrijdag was al duidelijk geworden dat dat zou gebeuren. De nieuwe advocaat van Abdeslam heeft om uitstel gevraagd om het dossier te kunnen bestuderen. De terreurverdachte was vandaag niet aanwezig in de rechtbank in Brussel, waar zeer uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren genomen.

Abdeslam zit vast in Frankrijk voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij moet in België terechtstaan voor een dodelijke schietpartij in maart vorig jaar. Een Frans-Belgisch onderzoeksteam wilde toen een woning doorzoeken in Vorst. Ze verwachtten niemand aan te treffen, maar werden direct onder vuur genomen.

Daarbij raakten drie agenten gewond en werd een persoon gedood, de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid. Twee anderen ontsnapten. Uit onderzoek bleek later dat het om Salah Abdeslam en Sofien Ayari ging. Abdeslam werd drie dagen later opgepakt in Molenbeek, samen met onder anderen Ayari. Die laatste zit in een Belgische gevangenis, Abdeslam werd uitgeleverd aan Frankrijk.

In België moeten de twee terreurverdachten terechtstaan voor poging tot moord en het bezit van verboden wapens. Ook Ayari was niet bij de zitting aanwezig. Het proces gaat 5 februari verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl