NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 17/12: dronken man sloopt Bob-bord en topper in eredivisie

Goedemorgen! Er wordt vandaag weer gevoetbald in de eredivsie. De topper tussen AZ en Ajax staat op het programma en in Rotterdam nemen Sparta en Feyenoord het tegen elkaar op. Verder heeft een dronken automobilist vannacht een Bob-bord kapot gereden.

We starten fris, met lokaal gladheid door bevriezing of een laatste winterse bui. In de ochtend is het op de meeste plaatsen droog en de zon schijnt geregeld. Het wordt 4 tot 6 graden. In de middag raakt het bewolkt en in de avond gaat het van het westen uit regenen. In het oosten valt eerst mogelijk natte sneeuw.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Chili kiest een nieuwe president. De politicus, miljardair en zakenman Sebastian Piñera gaat aan kop in de peilingen. Tussen 2010 en 2014 was Piñera al president van het land.

• De Franse politieke partij Les Republicains, voorheen de UMP-partij van voormalig president Sarkozy, kiest een nieuwe voorzitter.

• In de eredivisie staat een Rotterdamse derby op het programma: Sparta speelt thuis tegen Feyenoord. AZ ontvangt Ajax, FC Utrecht neemt het op tegen Heracles en Excelsior reist af naar FC Groningen.

• De Zuid-Afrikaanse partij ANC kiest ook een nieuwe leider. Het gaat tussen vice-president Cyril Ramaphosa en voormalig minister Nkosazana Dlamini-Zuma (ex-vrouw van Jacob Zuma).

Wat heb je gemist?

Door de aanhoudende bosbranden in Californië wordt nu ook de stad Santa Barbara bedreigd. Inwoners van bepaalde delen is aangeraden zo snel mogelijk een veilig heenkomen te zoeken. Het gaat in omvang inmiddels om de derde brand in de geschiedenis van de Amerikaanse staat.

Een brandweerwagen in Santa Barbara

Ander nieuws uit de nacht

• Het Argentijnse hoofd van de marine, admiraal Marcelo Srur, is ontslagen omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het drama met de onderzeeër ARA San Juan.

• Een reclamebord van de landelijke campagne om alcohol in het verkeer tegen te gaan (Bob) is vannacht langs de A13 doormidden gereden. De dader bleek te veel alcohol te hebben gedronken.

De bestuurder reed het bord doormidden

• In Sydney is een man aangehouden die volgens de Australische politie namens Noord-Korea handelde in wapenonderdelen en kolen.

En dan nog dit:

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft jarenlang in het geheim onderzoek laten verrichten naar ufo's. Het Advanced Aerospace Threat Identification Program liep tussen 2007 en 2012 en kostte jaarlijks 22 miljoen dollar, bevestigt het Pentagon na berichtgeving van The New York Times.

Het programma kwam tot stand onder impuls van Harry Reid, die jarenlang de Democratische fractie in de Senaat leidde. De kostenpost stond volgens de krant verstopt in de begroting van het ministerie. Het merendeel van het geld ging naar een bedrijf uit Nevada dat onderzoek doet naar ruimteverschijnselen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl