President Mauricio Macri (L) en admiraal Marcelo Srur
NOS Nieuws

Hoofd Argentijnse marine ontslagen om onderzeeër-drama

De Argentijnse minister van Defensie heeft het hoofd van de marine ontslagen. Admiraal Marcelo Srur wordt verantwoordelijk gehouden voor het drama met de onderzeeër ARA San Juan, die vorige maand verdween met 44 bemanningsleden aan boord.

De marine-onderzeeër is al ruim een maand spoorloos. Hij was vanuit Vuurland op weg naar Mar del Plata, zo'n 400 kilometer van Buenos Aires. In het laatste contact met het commandocentrum werd melding gemaakt van problemen met de accu's. Mogelijk is de onderzeeër ontploft.

Na twee weken vergeefs zoeken maakten de Argentijnse autoriteiten bekend dat ze ervan uitgaan dat er geen overlevenden zijn. Nog altijd houden schepen uit verschillende landen een zoektocht, maar dat gaat niet om een reddingsactie maar om een bergingsoperatie.

Kritiek

De regering van president Macri heeft veel kritiek gekregen van nabestaanden. Zo zou er slecht zijn gecommuniceerd en zou de reddingsactie te snel zijn gestaakt.

De regering heeft inmiddels aangekondigd dat een speciale commissie de zaak gaat onderzoeken. Volgens minister Aguad van Defensie zal het onderzoek transparant zijn en is er geen limiet aan het budget.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl