NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 16/12: protesten tegen politiegeweld en wie volgt Zuma op?

Goedemorgen! In Den Haag wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld. En vandaag wordt bekend wie Jacob Zuma gaat opvolgen als leider van de ANC in Zuid-Afrika.

Vandaag valt er in het binnenland natte sneeuw of hagel. Het wordt 4 of 5 graden. Later vanavond, maar vooral vannacht kan sneeuw lokaal blijven liggen bij temperaturen rond of iets onder het vriespunt.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Verschillende actiegroepen hebben aangekondigd om in Den Haag te demonstreren tegen politiegeweld. Aanleiding is het proces tegen de agenten die terechtstaan voor betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez. Het OM eiste geen straf, tot teleurstelling van zijn familie.

• In Deventer is het jaarlijkse Dickens Festijn. In de stad komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven.

• In Zuid-Afrika gaat het langverwachte ANC-congres van start, waar ze de opvolger van president en partijleider Jacob Zuma aanwijzen. De strijd gaat tussen Zuma's ex-vrouw en een oud-vakbondsman.

• Acteurs uit de nieuwe en de oude Star Wars-films komen naar een speciaal Star Wars-evenement in Utrecht. Jeremy Bulloch, Michael Carter en Richard Oldfield vertegenwoordigen de originele films uit de jaren 80 en van de nieuwste film zijn Tim Rose en Brian Herring aanwezig. De nieuwe Star Wars-film The Last Jedi is sinds 13 december te zien in Nederland.

Wat heb je gemist?

Hans Wijers is door de Volkskrant gekozen tot invloedrijkste Nederlander van 2017. Het is de vierde keer op rij dat hij boven aan de lijst van 200 mensen staat.

Hans Wijers was onder meer topman bij verffabrikant AkzoNobel

De 66-jarige Wijers, in de jaren 90 D66-minister in het eerste kabinet-Kok, was topman bij AkzoNobel en werkt momenteel bij onder meer olieconcern Shell en bierbrouwer Heineken. Volgend jaar gaat hij aan de slag als president-commissaris bij ING.

Ander nieuws uit de nacht

• In het Gelderse dorp Alem is gisteravond laat een vrachtwagen met xtc-afval uitgebrand: n de truck zouden tientallen jerrycans en tonnen hebben gestaan.

• In de Canadese stad Toronto zijn de miljardair Barry Sherman en zijn vrouw thuis dood gevonden: de politie zegt dat het paar onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

• De Belgische prins Laurent wil zich voor het parlement komen verzetten tegen de vermindering van zijn toelage over volgend jaar.

En dan nog dit:

In Frankrijk wordt het grootste exemplaar van een skelet van een wollige mammoet in particulier bezit geveild. Het skelet komt uit Siberië en is zo'n 15.000 jaar oud. De botten zijn gigantisch; bij elkaar is het skelet 5,3 meter lang en 3,4 meter hoog. In tegenstelling tot veel skeletten van mammoeten bestaat dit exemplaar voor meer dan 80 procent uit originele botten.

De mammoet wordt tentoongesteld voor de veiling in Lyon

Wie de mammoet wil kopen, moet veel geld neertellen. De waarde wordt geschat op zo'n 450.000 tot 500.000 euro.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl