NOS NieuwsAangepast

Vogels zijn roofgoed voor criminelen, shows nemen maatregelen

Vogelshows nemen steeds vaker beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat vinken, parkieten en kanaries gestolen worden. Dat zegt de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Volgens de bond, die geen exacte cijfers heeft, zijn de vogels roofgoed omdat criminelen ze in het buitenland makkelijk kunnen verkopen.

Vorige maand werden er meer dan 200 kanaries en tropische vogels gestolen bij een vogelshow in Nuenen. Op het Nederlands Kampioenschap volgende maand is een beveiligingsbedrijf ingehuurd om de vogels te beschermen tegen inbrekers.

De politie rijdt 's nachts extra rondjes om de vogels in de gaten te houden.

Anton Grootenhuis, vogelvereniging Zang en Kleur

Vandaag is de laatste dag van de vogelshow in Nijverdal, waar zo'n 2500 vogels te zien zijn. Voor de organisatoren was beveiliging vooraf een groot thema, zegt Anton Grootenhuis van vogelvereniging Zang en Kleur.

"We schrijven de adressen van particuliere vogelhandelaren niet meer in onze catalogus. Want anders maken we het voor criminelen wel heel makkelijk om de mooie vogels te vinden. Daarnaast hebben we vooraf contact gehad met de politie, zij rijden 's nachts tijdens de vogelshow extra rondjes langs onze locatie."

Mooie vogels zijn al langer in trek bij criminelen. Maar volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers is er het afgelopen jaar een stijging te zien van het aantal inbraken, vooral bij particulieren.

"We vermoeden dat de vogels naar het buitenland gaan, want we zien de gestolen vogels bijna nooit terug in Nederland", aldus Albert Zomer van de bond. "Een buitenlandse handelaar kan met een mooie kanarie verder kweken, dus een liefhebber heeft er misschien wel veel geld voor over. De inbrekers hebben vaak ook kennis van zaken. De mooiste vogels worden gestolen en de iets minder mooie laten de inbrekers in de volière."

Theo Heinsbergen (69) uit Beek en Donk is een van de gedupeerden. In september werden bij hem thuis 35 vogels gestolen. "Ik had de volière aan de voorkant beveiligd met een alarm. Aan de achterkant zit een grote schutting. Toch zijn de inbrekers daar overheen geklommen en hebben ze de volière opengeknipt."

Gelukkig had Heinsbergen een verzekering afgesloten en krijgt hij de waarde van de vogels, rond de 4750 euro, terug. Maar het geld is niet het belangrijkst. "Ik heb jaren met die vogels gewerkt, het is mijn hobby. Gelukkig hebben ze niet al mijn vogels gestolen. Daarom heb ik besloten door te gaan met mijn hobby, het is zo'n uitdaging om mooie vogels te kweken."

Bij vogelshows worden dus beveiligingsmaatregelen genomen, maar volgens de bond is het voor particulieren lastiger om iets te doen tegen een inbraak. Zo komen bij de meeste vogeleigenaren weleens mensen langs om te kijken en dan is niet te zien of deze mensen kwade bedoelingen hebben en later terugkomen, maar dan als inbreker.

Theo Heinsbergen heeft inmiddels maatregelen genomen om een volgende inbraak te voorkomen. "Een beveiligingsbedrijf heeft een snoer door het gaas van de volière heen gevlochten en ik heb sensoren laten plaatsen."

Volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gaat het de liefhebbers vooral om de emotionele waarde. "Een mooie vogel levert bij verkoop tussen de 50 en 100 euro op. Maar ze zijn jaren aan het kweken met zo'n vogel", zegt Albert Zomer. "Daar zit veel tijd en energie in en ze zijn er echt trots op. Als dan zo'n vogel wordt gestolen, dan is dat vreselijk voor de eigenaren die het overkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl