De Stemming van Vullings en Van Weezel
NOS Nieuws

De stemming van Vullings en Van Weezel: Leiderschapswissel bij SP "logisch"

De keuze van de SP om nu Emile Roemer als leider te vervangen door Lilian Marijnissen, is logisch met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat is de conclusie in de nieuwe aflevering van de politieke podcast van NOS Met Het Oog Op Morgen, De Stemming van Vullings en Van Weezel.

"Vreemd genoeg wordt bij de SP ontkend dat die verkiezingen de reden zijn", zegt Joost Vullings. Hij wijt het aan de SP-cultuur. "Er is nooit een pijnlijke leiderschapswissel is geweest. Geen leider is ooit weggestuurd en daar zijn ze trots op. Dat begrijp ik niet. Je zit al acht jaar lang met een leider die nooit iets extra's heeft gebracht. En dan gebeurt er dus niets."

SP of GroenLinks de grootste?

De gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart worden volgens Van Weezel voor de linkse partijen een krachtmeting met als inzet: wie wordt de grootste in de grote steden. "Tot nu toe leek dat GroenLinks te worden dankzij het Jesse Klaver-effect. Ik denk dat de SP dat hiermee wil keren. Ze behoren nu tot het bestuur in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Maastricht. En ze zitten ook in veel provinciebesturen. De SP heeft daar veel te verliezen."

Kritiek op Roemer

Het vertrek van Roemer zat er al lang aan te komen. Een jaar geleden liet het AD twee anonieme SP-Kamerleden aan het woord die kritiek hadden op Roemer. Ze verwachtten toen al dat Roemer na een tegenvallend verkiezingsresultaat zou worden geslachtofferd. "Het duurde wat langer dan gedacht, maar nu is het dan toch gebeurd", zegt Van Weezel.

Grappen over de SP

Met de keuze voor Lilian Marijnissen, dochter van partijprominent Jan Marijnissen, maakt de SP zich wel kwetsbaar voor kritiek en spot. "Op het Binnenhof hoor je veel verwijzingen naar Noord-Korea", zegt Van Weezel. "De Oranjes van Oss, worden ze genoemd. En de Rode Kennedy's." Vullings hoorde een VVD-voorlichter vrolijk opmerken: "Nooit geweten dat de SP vóór familiebedrijven is."

De vraag is of Jan Marijnissen de hand had in de keuze voor zijn dochter als nieuwe fractieleider. Van Weezel denkt het niet. "Ik ben de afgelopen jaren geregeld op bezoek geweest bij Marijnissen in Oss, om bij te praten. Ik kreeg van Jan Marijnissen de indruk dat hij juist zijn dochter maande om niet te snel te gaan."

Roemer: Aardig of goed?

Een aardige man. Principieel en trouw aan zijn beginselen. De aankondiging van Roemer dat hij de Tweede Kamer gaat verlaten, lokte veel van dit soort reacties uit. Bedenkelijk, vindt Vullings, "Dat is in Den Haag niet per se een compliment."

Van Weezel is het daarmee eens: "Als iedereen je alleen maar aardig noemt, is dat een kiss of death. Niemand noemt Roemer een goed fractieleider, een goed parlementariër, een goede debater."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl