Skeletonster Kimberley Bos
NOS SportAangepast

Skeletonster Bos zevende in wereldbekerwedstrijd Igls

Bij de World Cup in Winterberg had ze de pech in een zware sneeuwstorm te belanden, maar een week later heeft skeletonster Kimberley Bos in Igls aangetoond wel degelijk tot de wereldtop te behoren. Met de zevende plaats in de wereldbekerwedstrijd zette ze haar beste prestatie van dit seizoen neer en deed ze ook goede zaken in de strijd om een olympisch ticket.

Bos moet half januari in de toptwaalf van het wereldbekerklassement staan om in februari naar de Winterspelen in Pyeongchang te mogen. Door het resultaat in Oostenrijk komt Bos, die het seizoen moeizaam begon, weer aardig in de buurt van die twaalfde plaats.

Tevens EK

De wereldbekerwedstrijd, waar tevens de Europese titels werden verdeeld, leverde een zege op voor de Russische Jelena Nikitina, die daarmee ook Europees kampioene werd. In het EK-klassement eindigde Bos als vijfde. EK-zilver was er voor de Duitse titelverdedigster Jacqueline Lölling, brons ging naar de Oostenrijkse Janine Flock.

Lölling en Flock belandden niet op het podium van de wereldbekerwedstrijd. Plaatsen twee en drie gingen naar Canada. Elisabeth Vathje gaf als nummer twee 0,58 seconde toe op Nikitina. Mirela Rahneva (derde) was over twee runs 0,64 seconde langzamer dan de winnares.

Omstreden winnares

Nikitina is omstreden. Eerder dit seizoen werd ze tijdelijk van wedstrijden uitgesloten, omdat haar naam ook opdook in het grootschalige Russische dopingschandaal rond de Winterspelen van Sotsji (2014). Ze is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) levenslang uitgesloten van deelname aan de Spelen.

De internationale bobslee- en skeletonbond IBSF laat Nikitina echter wel deelnemen aan wereldbekers omdat de bond vindt dat (IOC) te weinig bewijzen aan de IBSF heeft overhandigd om de straf te kunnen rechtvaardigen.

Bij de mannen veroverde Martins Dukurs voor de negende keer op rij de Europese titel. De 33-jarige Let boekte tevens zijn vijftigste wereldbekerzege en is al sinds 2009 ongeslagen op de olympische baan van Igls.

Nikita Tregoebov (Rus) werd achter de Koreaan Yun Sung-Bin derde en kreeg het EK-zilver omgehangen. Axel Jungk werd vierde en veroverde brons.

Dukurs bezit nu vijf wereldtitels en negen Europese titels, maar olympisch goud ontbreekt nog. Bij de Spelen van 2010 en 2014 werd hij tweede. Drie jaar geleden was dat achter de inmiddels uit de uitslag genomen Aleksandr Tretjakov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl