NOS NieuwsAangepast

Rutte over MH17-twijfels Rusland: ik laat mij dit niet zeggen

Rutte: MH17-onderzoek is volstrekt onafhankelijk

Premier Rutte staat pal achter de onafhankelijkheid van het MH17-onderzoek van het JIT, het Joint Investigation Team. "Ik laat mij dit niet zeggen, ik werp dit verre van mij", zegt Rutte in Brussel. Hij reageert hiermee op de uitspraken van de Russische ambassadeur Sjoelgin.

Die vindt dat de door Rusland aangeleverde informatie minder serieus wordt genomen dan die van "amateurspeurders" zoals Bellingcat, zo zei hij in een gesprek met de NOS.

Ook minister Grapperhaus zegt dat dat niet klopt. Nederland streeft in het belang van het proces juist naar een heel zorgvuldige aanpak, zegt hij. Hij wil dat dat duidelijk is voor de Russen, Oekraïners en de andere betrokken landen.

Iets heel bijzonders

Grapperhaus reageert ook op de bezwaren van Rusland tegen internationale strafhoven. "Er is hier iets heel bijzonders aan de hand. De landen waar de slachtoffers vandaan komen hebben Nederland aangewezen als land waar de strafzaak gaat plaatsvinden en ons dat vertrouwen gegeven."

Net als de Russische ambassadeur zegt hij dat de Russische grondwet inderdaad uitlevering van Russische veroordeelden onmogelijk maakt, maar dat er wel rechtshulpverdragen zijn. "Daar staat in dat iemand die in land 1 is veroordeeld, in land 2 zijn straf uit moet zitten." Maar dat vraagstuk volgt pas na een veroordeling.

Ook het JIT zelf heeft op de verwijten gereageerd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl