NOS NieuwsAangepast

Dramatisch verlopen hoorzitting kandidaat-rechter hit op social media

Wie ooit een slecht sollicitatiegesprek heeft gehad kan zich in ieder geval troosten met de gedachte dat het achter gesloten deuren plaatsvond. De Amerikaanse kandidaat-rechter Matthew Petersen heeft die luxe niet: zijn dramatisch verlopen hoorzitting gaat juist viraal.

Petersen werd gisteren met andere aankomende rechters gehoord door een Senaatscommissie. Dat is normaal een saaie routinezitting, maar deze is al miljoenen keren bekeken op Twitter omdat Petersen het zo abominabel slecht deed.

De Republikeinse Senator Kennedy begon de sessie met de vraag wie nog nooit een rechtszaak had gedaan als rechter. Petersen was de enige van de vijf kandidaten die zijn hand opstak.

"Ooit aan juryrechtspraak gedaan? Civielrechtelijk? Strafrechtelijk? Federaal of statelijk?", somde Kennedy op. Petersen moest telkens ontkennend antwoorden.

Ooit een getuigenverklaring afgenomen dan?, probeerde Kennedy, waarop Petersen toegaf dat het er waarschijnlijk maar vijf waren geweest. Bovendien had hij dat nog nooit in zijn eentje gedaan.

Matthew Petersen is door Trump genomineerd als districtsrechter voor de Amerikaanse hoofdstad Washington, een van de belangrijkste rechtbanken in het land. Hij werkte na zijn studie rechten als adviseur campagnefinanciën voor de Republikeinen en stapte daarna over naar het Federale Kiescomité.

Ik begrijp dat het een uitdaging wordt.

Matthew Petersen

Kennedy vroeg door over de vaardigheden en kennis van Petersen. Wat is de Daubert-standaard voor getuigen-deskundigen? Wat is een motie in limine, waarmee bepaald bewijsmateriaal geweigerd wordt? Wanneer had hij voor het laatst de federale regels doorgenomen? Petersen moest stamelend de antwoorden schuldig blijven.

"Ik begrijp dat het een uitdaging wordt. Ik begrijp dat ik een ander pad heb genomen dan andere, succesvolle rechters", gaf Petersen zichtbaar ongemakkelijk toe tijdens de hoorzitting. "Ik zal me erin moeten verdiepen."

Of de Senaat hem de kans geeft, is de vraag. Juristen zeggen dat Petersen vragen niet kon beantwoorden die een tweedejaars student rechten nog had geweten.

Ingetrokken

Donald Trump heeft de afgelopen tijd in hoog tempo rechters voorgedragen aan het Congres, dat in handen is van zijn partij. Van de 57 kandidaten kregen er vier het predicaat "niet gekwalificeerd" van de beroepsorganisatie van juristen.

Trump heeft tot nu toe twee kandidaten teruggetrokken omdat er lijken uit de kast kwamen. Een bleek het te hebben opgenomen voor de racistische Ku Klux Klan, de andere noemde transgender kinderen "het bewijs dat Satans plan werkt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl