Koningin Elizabeth
NOS NieuwsAangepast

Koningin Elizabeth bezuinigt: christmas pudding van de supermarkt

Als je 1500 man personeel hebt moet je je tijdig voorbereiden op Kerstmis, dus koningin Elizabeth heeft alvast het jaarlijkse kerstgeschenk voor haar hofhouding besteld. De Windsors hechten sterk aan tradities en die attentie is altijd hetzelfde: het meest Britse van alle desserts, de christmas pudding. Het was haar grootvader, George V, die daarmee begon.

Wel moeten de werknemers van de verschillende paleizen dit jaar genoegen nemen met een wat mindere kwaliteit. Normaal bestelt de Queen de christmas pudding bij gerenommeerde warenhuizen als Harrods of Fortnum & Mason. Dat laatste bedrijf mag zich trouwens hofleverancier noemen.

Maar dit jaar ging de order naar 's lands grootste supermarktketen, Tesco (slagzin: "Alle beetjes helpen"). Het gaat om precies te zijn om Tesco's Finest Matured Christmas Pudding (12 maanden gerijpt en bereid met cognac van Courvoisier), die in de winkel 8 pond per stuk doet. Ter vergelijking: de King George Christmas Pudding van Fortnum & Mason kost net geen 25 pond per stuk. Of het hof kwantumkorting krijgt is niet bekend.

Personeelsleden die al langere tijd in dienst zijn van het hof kunnen verder rekenen op een cadeaubon, die volgens het Amerikaanse roddelblad Hello wordt uitgedeeld terwijl men in rangorde staat opgesteld: eerst de belangrijkste functionarissen, de hoveniers het laatst.

Koningin Elizabeth viert Kerst elk jaar op Sandringham House, waar ze na het weekend naartoe gaat. Haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen komen op Kerstavond, waarbij ook de verloofde van prins Harry, Meghan Markle, aanwezig is. Dat is dan weer een breuk met de traditie, want tot nu toe moesten partners van de royals getrouwd zijn voor ze op Sandringham House aan de kerstdis (kalkoen, uiteraard) mochten aanschuiven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl