Aleksej Oeljoekajev in de rechtszaal in Moskou
NOS Nieuws

Gevangenisstraf van acht jaar voor Russische oud-minister

De Russische oud-minister van Economische Zaken, Aleksej Oeljoekajev, is door een rechtbank in Moskou tot een celstraf van acht jaar veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie.

Oeljoekajev werd in 2016 gearresteerd, omdat hij twee miljoen dollar aannam van Igor Setsjin, topman van het olieconcern Rosneft. Oeljoekajev zou dat bedrag hebben geëist, in ruil voor zijn toestemming voor de verkoop van een ander oliebedrijf aan Rosneft.

In val gelokt

Oeljoekajev ontkent de aantijgingen en zegt dat hij in een val is gelokt. Dat gebeurde in het kantoor van Rosneft in Moskou. Hij zegt dat hij niet wist dat er geld in de tas zat die Setsjin hem daar gaf, maar een relatiegeschenk. Onmiddellijk daarna werd hij aangehouden.

Oeljoekajev staat bekend als een liberaal en behoorde niet tot Russische elite. Setsjin is een vertrouweling van president Poetin en net als Poetin een ex-KGB-agent.

Setsjin weigerde te komen toen hij als getuige moest optreden. Namens hem voerde een andere voormalige geheim agent het woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl