Onder zware beveiliging kwam Holleeder bij de rechtbank aan
NOS NieuwsAangepast

Willem Holleeder: ik wil graag verklaren

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Willem Holleeder gaat bij de rechtszaak tegen hem volledige opening van zaken geven, zeggen zijn advocaten. Vandaag was de laatste voorbereidende zitting.

Holleeder zit nu drie jaar vast op verdenking van betrokkenheid bij een reeks moorden in de Amsterdamse onderwereld. Het proces voor de Amsterdamse rechtbank begint 5 februari en gaat naar verwachting maanden in beslag nemen.

De rechtbank wil beginnen met het verhoren van Holleeder, maar hij vindt dat zijn zussen en zijn ex eerst aan de beurt moeten komen. Dat voorkomt volgens hem dat zij hun verhaal aanpassen aan wat hij vertelt.

Vierde rechter

"Telkens als ik hier iets zeg, stapt Astrid naar de politie om te zeggen hoe ze mijn verklaring moeten zien", zei Holleeder op de zitting. Zijn advocaten willen de zussen kunnen confronteren met zaken waarover zij zouden hebben gelogen, voordat Holleeder zelf een boekje opendoet in de rechtszaal.

Volgende week bepaalt de rechtbank hoe de planning van de rechtszaak er precies uit gaat zien. Opmerkelijk detail is nog de aanstelling van een vierde rechter in de zaak. Dat is een soort 'reserverechter', voor het geval een van de andere drie rechters uitvalt tijdens het langdurige proces. Dan hoeft de zaak niet opnieuw behandeld te worden, zoals de wet voorschrijft.

Bizar ongeval

Het onderzoek naar Holleeder is bijzonder omvangrijk en zal ook tijdens de rechtszaak blijven voortduren, verwacht het Openbaar Ministerie. In totaal moeten nog zo n twintig getuigen gehoord worden.

Een van mensen die tegen Holleeder hebben verklaard, overleed onlangs bij een bizar ongeval in Oost-Europa. Hij zat in een getuigenbeschermingsprogramma. Het Openbaar Ministerie heeft zijn dood vandaag officieel bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl