Boswachter Martijn Bergen op Vliegbasis Soesterberg
NOS NieuwsAangepast

Vliegbasis Soesterberg wordt natuurlandschap: 'het moet groen blijven'

Er leven reeën, boommarters, dassen, vossen, bijna alle roofvogels die er in Nederland zijn en nog veel meer andere dieren op vliegbasis Soesterberg. Om te voorkomen dat het ooit bebouwd wordt, heeft de stichting Utrechts Landschap het perceel van 375 hectare aangekocht. De stichting heeft het gebied vanaf vandaag in beheer. Het doel: een gebied dat groen blijft en het erfgoed in stand houden.

"We hebben deze week 4,7 miljoen euro overgemaakt. We zijn nu heel arm maar tegelijkertijd ook veel rijker", zegt Saskia van Dockum, directeur van Stichting Utrechts Landschap op NPO Radio 1. "We hebben veel gespaard, we wisten dat zo'n aankoop flink wat zou kosten."

Dat het tot die aankoop is gekomen, is deels te danken aan de achterban van de stichting: zo'n 25.000 mensen hebben bijgedragen aan de aankoop.

Dit gebied verbindt de natuur uit het noorden en zuiden met elkaar.

Saskia van Dockum, directeur van stichting Utrechts Landschap

Boswachter Martijn Bergen zegt dat het goed gaat met de flora en fauna rond de vliegbasis. "We ontdekten dat overal waar rommel lag, tapuiten hun nest gingen bouwen." Tapuiten zijn zangvogeltjes, die volgens de boswachter een "een enorm bedreigde soort" zijn. Maar het afgelopen jaar zat de vogelsoort op vijf verschillende plekken in het gebied.

De vliegbasis is een belangrijke spil in de Utrechtse Heuvelrug, vindt directeur Van Dockum. "Dit gebied verbindt de natuur uit het noorden en zuiden aan elkaar. Daar wordt de natuur robuust van. Het is ook goed voor mensen, omdat ze hier van stilte kunnen genieten."

Koningin Juliana in 1965 op vliegbasis Soesterberg, ze reikte een vaandel uit aan de Koninklijke Luchtmacht

"We bootsen nu zoveel mogelijk het beheer na zoals dat al ging", vertelt boswachter Martijn Bergen. "Alleen is nu de reden anders. Voorheen werd dat beheer gedaan voor de veiligheid van het vliegverkeer. Nu doen we er drie maanden over, sommige stukjes maaien we of laten we begrazen."

Dat heeft zo zijn voordelen. "Zo heb je bloeiende planten waar vlinders langer van profiteren. En je bent niet één keer je voeding, nectar of stuifmeel kwijt. Dus dat is voor vogels ook perfect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl