Marcel Pheijffer
NOS NieuwsAangepast

Hoogleraar op de vingers getikt om onderzoek burgemeester Bussum

De vooraanstaande hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer krijgt een waarschuwing opgelegd van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), vanwege een onderzoek dat hij heeft gedaan naar het declaratiegedrag van een oud-burgemeester van Bussum.

De door Pheijffer getrokken conclusies zijn zonder nadere toelichting niet begrijpelijk en missen een deugdelijke grondslag, vindt het college in een beroepszaak die was aangespannen door twee lokale partijen. De accountantskamer, die in eerste instantie oordeelde over het onderzoek, had vastgesteld dat het wel deugde.

Dubbele woonlasten

Burgemeester Heijman trad in juni 2015 af. De CDA'er stond toen al op non-actief omdat tegen hem op eigen verzoek een onderzoek was ingesteld wegens mogelijk onterechte vergoedingen voor dubbele woonlasten.

Heijman had onduidelijkheid laten bestaan over zijn woonadres. Het beeld ontstond dat hij dubbele woonlasten had omdat hij zijn huis in de Achterhoek, waar hij burgemeester was geweest van Oost-Gelre, moest verkopen. Dit bleek een huurhuis te zijn, dat hij bovendien had onderverhuurd, maar hij declareerde wel onkosten en reiskostenvergoedingen.

Henk Heijman

Accountant Pheijffer, hoogleraar aan Nyenrode Business University en de Universiteit Leiden, concludeerde in zijn onderzoek dat de burgemeester weliswaar slordig was geweest, maar dat hij niet onrechtmatig had gehandeld. Toen het onderzoek verscheen was Heijman al opgestapt, omdat hij vond dat hij beschadigd was door de publiciteit over de kwestie.

De lokale partijen Hart voor Bussum Naarden Muiden (BNM) en Gooise Ouderenpartij waren boos over het onderzoek van Pheijffer en de rol van de opdrachtgever, commissaris van de koning Remkes. Zij dienden een tuchtklacht in tegen de accountant bij de accountantskamer. Maar die zag geen reden voor maatregelen tegen Pheijffer, waarop de lokale partijen in beroep gingen bij het CBb.

Dat legt de accountant nu dus wel een waarschuwing op. "Van Pheijffer mocht een bijzondere zorgvuldigheid verwacht worden, nu hij wist dat zijn bevindingen van belang waren voor het openbare debat in Bussum over het functioneren van de (voormalige) burgemeester." De hoogleraar brengt de uitspraak op de website accountant.nl onder de aandacht en schrijft: "Het tuchtrecht is bedoeld om ervan te leren. Ik zal de opmerkingen van het CBb in deze dan ook ter harte nemen."

"Weggegooid gemeenschapsgeld"

De lokale partijen zijn blij met de uitspraak. "De accountantskamer durft kennelijk een autoriteit op het gebied van accountancy niet aan te pakken. Gelukkig heeft het onafhankelijk College van Beroep voor het bedrijfsleven wel gehakt gemaakt van dit onderzoek en durfde zij een hoogleraar die fraude recht praat een waarschuwing op te leggen."

Wel haalt Hart voor BMN in een verklaring nog uit naar Remkes, die "Heijman altijd een hand boven het hoofd heeft gehouden en zonder overleg met de Provinciale Staten van Noord-Holland opdracht heeft gegeven tot dit onderzoek van ruim 50.000 euro. Weggegooid gemeenschapsgeld blijkt nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl