NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 15/12: arrestatie steekpartijen Maastricht en slimme Delftse tegels

Goedemorgen! Het station van Delft Zuid krijgt bijzondere tegels op het perron. In Brussel wordt onder meer gesproken over de euro en de brexit. En mensen die in Italië vliegen met Ryanair moeten rekening houden met stakend personeel.

Vandaag vooral in het zuiden kans op een bui. Verder ook af en toe zon. Het wordt een graad of vijf.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het vanochtend nog glad zijn, dus pas goed op.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Op de Europese top in Brussel wordt gesproken over de toekomst van de euro. De eurolanden willen nooit meer zo dicht langs de rand van het ravijn lopen als een aantal jaar geleden tijdens de banken- en Griekse crisis. Ook staat de brexit op de agenda voor vandaag.

• Treinstation Delft Zuid krijgt speciale perrontegels die de temperatuur kunnen meten. Als het vriespunt bij de ingebouwde sensoren in beeld komt, krijgt ProRail een bericht dat er gestrooid moet gaan worden.

• De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak tegen Eshetu A., de Ethiopische Nederlander die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in de jaren 70. Tegen de man is een levenslange gevangenisstraf geëist. A. zegt zelf onschuldig te zijn. In Ethiopië werd hij eerder al bij verstek veroordeeld voor genocide.

• En in Italië gaan piloten en het grondpersoneel van Ryanair staken. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden, die in alle landen hetzelfde zijn. Volgens week wordt er ook gestaakt in Ierland, Duitsland en Portugal.

Wat heb je gemist?

NASA heeft een compleet zonnestelsel ontdekt dat evenveel planeten heeft als ons eigen zonnestelsel. Kepler-90 is een ster die eruit ziet als onze eigen zon. En zijn acht planeten hebben veel weg van die in ons zonnestelsel: rotsachtige planeten dicht bij de ster en een aantal gasreuzen verder weg.

Impressie van het Kepler-90-stelsel

Ander nieuws uit de nacht:

• De afgelopen dagen zijn duizenden rouwkaarten niet op tijd bezorgd. PostNL heeft de geadresseerden telefonisch alsnog verwittigd. Het gaat om rouwpost van 180 uitvaarten, meldt De Telegraaf.

• Bij twee steekpartijen in Maastricht zijn twee mensen gedood. Ook zijn drie mensen gewond geraakt. De politie heeft een verdachte opgepakt.

•Het corruptieschandaal in Latijns-Amerika rond bouwconcern Odebrecht breidt zich steeds verder uit. In Peru ligt nu president Pedro Pablo Kuczynski onder vuur. Zowel de oppositie als leden van zijn eigen partij willen dat hij aftreedt.

En dan nog dit:

De Nederlandse inzending Layla M. staat niet op de shortlist voor een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film. In totaal waren er dit jaar 92 films ingezonden voor de filmprijs. Negen daarvan maken nog kans op een van de vijf nominaties: films uit Duitsland, Chili, Hongarije, Israël, Libanon, Rusland, Senegal, Zuid-Afrika en Zweden. De definitieve nominaties worden volgende maand bekendgemaakt.

Een still uit Layla M.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl