Siem de Jong bedankt aangever David Neres

Defensieve zorgen voor Ajax na winst op Excelsior

Ajax heeft optimaal geprofiteerd van de gelijke spelen van PSV en AZ. Het won met 3-1 van Excelsior.

De Amsterdammers kwamen zo in punten (35) naast komende tegenstander AZ en liepen in op koploper PSV, dat woensdag tegen FC Groningen op 3-3 bleef steken.

Smet op de zege was de op het oog zware blessure van Maximilian Wöber. De Oostenrijker viel na ruim een half uur uit en moest per brancard van het veld worden gedragen.

Maximilian Wöber verlaat geblesseerd het veld tijdens Ajax-Excelsior
    Een overtreding van Ryan Koolwijk kost Maximilian Wober (rechts) een blessure

Het voor rust oppermachtige Ajax kreeg kans na kans, maar als de schoten en de kopballen niet naast of over vlogen, dan was doelman Theo Zwarthoed er wel om redding te brengen.

Siem de Jong, die de geschorste Lasse Schöne verving, scoorde wel, op aangeven van David Neres.

Excelsior kreeg één kans en benutte die ook. Ajax-doelman André Onana keerde de vrije trap van Anouar Hadouir half, waarna Mike van Duinen toesloeg in de rebound.

Joël Veltman veroorzaakte de vrije trap, kreeg geel en is daardoor geschorst voor het treffen met AZ.

Omdat Daley Sinkgraven, Nick Viergever en nu ook Wöber in de lappenmand zitten, wacht een defensieve puzzel voor trainer Marcel Keizer.

In de tweede helft benutte Kasper Dolberg een penalty na hands van Hicham Faik, nadat Siem de Jong een vrije trap op de paal had geschoten.

Hakim Ziyech schoot vlak voor tijd wel raak uit een standaardsituatie, kort na een gevaarlijke kopbal van Ali Messaoud aan de overzijde.

Ajax nestelt zich met een beter doelsaldo dan AZ op de tweede plek. Excelsior leed z'n vijfde nederlaag op rij en staat twaalfde.