NOS SportAangepast

Poetin: klokkenluider Rodtsjenkov is Amerikaanse agent

De Russische president Vladimir Poetin is ervan overtuigd dat klokkenluider Grigori Rodtsjenkov, de oud-directeur van het Russische antidopingbureau, een "agent is van de Amerikaanse geheime dienst". Poetin deed die uitspraak tijdens zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou voorafgaand aan Kerst, waarbij burgers de gelegenheid krijgen vragen te stellen aan het staatshoofd.

Poetin: klokkenluider Rodsjenkov is een Amerikaanse agent

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot vorige week dat Rusland niet aan de komende Winterspelen in Pyeongchang mag meedoen, omdat de staat jarenlang een omvangrijk dopingnetwerk voor Russische atleten had aangestuurd. Het schandaal kwam aan het licht nadat Rodtjsenkov informatie had doorgespeeld aan de Amerikanen.

De onthullingen van Rodtsjenkov resulteerden in de documentaire Icarus, waarin het bedrog door de Russen ten tijde van de Olympische Winterspelen in 2014 in Sotsji tot in detail uit de doeken wordt gedaan. Rodtsjenkov besloot zijn verhaal te vertellen aan de Amerikaanse journalist Bryan Fogel, nadat uit eerdere reportages van de Duitse tv-zender ARD al was gebleken dat Russische sporters op grote schaal doping gebruiken.

'Wat voor drugs?'

In zijn persconferentie donderdag in Moskou plaatste Poetin nadrukkelijk vraagtekens bij Rodtjsenkovs verhaal. "Wat doen de Amerikanen met hem? Wat voor drugs geven ze hem waardoor hij zegt wat ze van hem willen horen? Het is belachelijk", zei de Russische president.

Ook zei Poetin dat het een fout was geweest Rodtsjenkov, die naar verluidt in het verleden psychische problemen had gekend, ooit een sleutelpositie te geven in de Russische sport. "Hoe die man hoofd is geworden van het antidopingbureau is onbegrijpelijk. Dat is een fout van hen die hem benoemd hebben. Het is een schande dat je samenwerkt met iemand die zelfmoordneigingen heeft gehad,"

Klokkenluider Grigori Rodtsjenkov in 2007 toen hij nog directeur was van het antidopinglab in Moskou

Rodtsjenkov wordt op dit moment in Amerika bewaakt door de FBI. De klokkenluider vluchtte naar de VS, nadat zowel het hoofd van het Russisch antidopingagentschap als de voorzitter van het bestuur van het Russische antidopingagentschap onder verdachte omstandigheden om het leven waren gekomen.

'Allemaal enorm opgeblazen'

Volgens Poetin wordt het dopingschandaal in de westerse landen bewust opgeklopt met als doel politieke onrust te zaaien in Rusland. "Voor ons is het duidelijk dat dit allemaal enorm wordt opgeblazen om de Russische presidentsverkiezingen te beïnvloeden."

Op 9 februari beginnen in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Russische atleten van wie is aangetoond dat ze 'schoon' zijn, kunnen onder de olympische vlag en als 'Olympic Athlete from Russia (OAR)' in Pyeongchang in actie komen. Poetin liet weten dat hij geen enkele Russische sporter zal beletten in Pyeongchang aan de start te verschijnen. Van een Russische boycot zal volgens hem geen sprake zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl