Heidi Løke
NOS SportAangepast

De Noorse handbalsters hebben hun eigen Polman

De Noorse handbalsters kun je met recht een angstgegner noemen van Nederland. Bij de laatste drie grote toernooien kwam Oranje ze niet voorbij. In de WK- en EK-finale en in de strijd om het brons bij de Olympische Spelen moesten de handbalvrouwen hun meerdere erkennen in hun Noorse tegenstandsters.

Morgen staan beide ploegen weer tegenover elkaar, in de halve finale van het WK. Tot overmaat van ramp zijn de Noorsen ook nog eens veel beter in vorm dan Nederland. Heidi Løke en Nora Mørk zijn twee van de opvallendste speelsters uit de Noorse selectie.

Gelijkenis met Polman

De 35-jarige Løke is de routinier van het stel, maar miste het vorige WK om dezelfde reden als Estavana Polman: ze was zwanger. "Ik sprak haar vandaag. Haar dochter is een week ouder dan mijn zoon. Erg leuk. Nu ben ik terug en in vorm", zei ze woensdag nadat Noorwegen olympisch kampioen Rusland had gedeclasseerd met 34-17.

Noren hebben met Løke hun eigen Polman

Wellicht dat Løke's zoon zijn moeder wel wereldkampioen ziet worden. "Misschien, we zullen zien. Daarvoor moeten we eerst Nederland verslaan. Maar als we zo spelen als vandaag, zijn we heel lastig te verslaan."

Sterspeelster vreest Groot en Abbingh

Mørk is de sterspeelster van de ploeg. Ze speelt net als keepster Kari Grimsbø en Stine Oftedal bij het Hongaarse Gyori Audi ETO KC waar ze teamgenoten zijn van Nycke Groot en Yvette Broch. Mørk vreest echter ook iemand anders bij Oranje: "Lois Abbingh is beter dan ooit. Nycke heeft wat problemen, maar zij is altijd goed in lastige duels. Ze gaat vlammen, dat verzeker ik je."

Sterspeelster Noorwegen vreest Groot en Abbingh

Waarom wint Nederland nooit van Noorwegen? Dat is de grote vraag, maar daar heeft ook Løke geen antwoord op. "Ik denk dat ons spel veel op elkaar lijkt. Je hebt twee sterke verdedigingen en twee sterke keepers. Het zijn altijd spannende wedstrijden en dat wordt het nu ook weer."

Een voordeel voor Oranje zou kunnen zijn dat Noorwegen vandaag pas naar speelstad Hamburg is afgereisd. Nederland deed dat gisteravond al na de overwinning op Tsjechië. Toen moest Noorwegen nog spelen tegen Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl