Ranomi Kromowidjojo
NOS SportAangepast

Goede start Kromowidjojo, record Kamminga op EK

Ranomi Kromowidjojo heeft op de EK zwemmen kortebaan in Kopenhagen een goede start beleefd. De 27-jarige kopvrouw van de Nederlandse ploeg plaatste zich zowel op de 50 meter vlinderslag als de 100 meter vrije slag eenvoudig voor de halve finales.

Op de 50 vlinder liet ze in de series met 25,31 de snelste tijd noteren. Ook Maaike de Waard schaarde zich overtuigend onder de laatste zestien met de vierde tijd: 25,55. Titelverdedigster en favoriete Sarah Sjöström deed het met 25,47 rustig aan.

Elinore de Jong zwom de twaalfde tijd, maar had de pech dat er maar twee van elk land in de halve finales mogen staan.

Gemak

Dertienvoudig Europees kampioene Kromowidjojo zwom op de 100 vrij op haar gemak naar de zesde tijd: 53,17. Femke Heemskerk plaatste zich als derde met 52,47. Kim Busch werd vijftiende, maar had dezelfde pech als De Jong.

Nederlands succes was er ook op de 100 meter wisselslag. Marrit Steenbergen plaatste zich als zesde voor de halve eindstrijd, Valerie van Roon ging als vijftiende door.

Nederland trad in de series van de 4x50 meter wisselslag gemengd aan met Kira Toussaint, Tamara van Vliet, Timon Evenhuis en Joeri Verlinden. Het kwartet deed het goed, want met 1.39,35 bereikte Nederland als vierde de finale.

Kamminga maakt indruk

Arno Kamminga maakte indruk op de 200 meter schoolslag door zich als tweede te plaatsen voor de finale. Met een tijd van 2.03,56 dook de 22-jarige zwemmer liefst 0,79 onder zijn eigen Nederlands record dat dateert van oktober dit jaar.

Op de 200 meter vrije slag bereikte Kyle Stolk eveneens de finale. Met 1.44,33 zwom hij in de series de zesde tijd. Ferry Weertman en Ben Schwietert redden het niet.

Op de 1.500 meter was er eveneens geen succes voor Weertman. De olympisch kampioen op de 10 kilometer open water liet de elfde tijd noteren. Niet genoeg voor een finaleplek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl