Dominique Mineur schudt in maart 2015 sultan Ahmed bin Sulayem van de Verenigde Arabische Emiraten de hand
NOS NieuwsAangepast

België stuurt als eerste land vrouw als ambassadeur naar Saudi-Arabië

België stuurt als eerste land een vrouwelijke ambassadeur naar Saudi-Arabië, melden Belgische media. Het gaat om Dominique Mineur, die nu ambassadeur is in de Verenigde Arabische Emiraten. De Belgische media hebben van regeringsbronnen gehoord dat de keuze voor haar "een duidelijk signaal" is, vanwege de ondergeschikte positie van vrouwen in Saudi-Arabië.

Belgische media melden dat Dominique Mineur daar komende zomer begint.

In 2010 werd de Georgische Jekaterina Majering Mikadze al benoemd als ambassadeur, maar haar ambtswoning stond in Koeweit. Daar vertegenwoordigde ze haar land ook in omliggende landen. Toen Georgië in 2015 een ambassade in Saudi-Arabië opende, stelde het land een man aan.

Rijbewijs

In Saudi-Arabië hebben vrouwen toestemming nodig van een voogd om bijvoorbeeld te mogen trouwen, scheiden en werk te zoeken. Meestal is de voogd hun vader of man.

Onder invloed van kroonprins Mohammed bin Salman wordt de positie van vrouwen wel verbeterd. Vanaf volgend jaar mogen ze een rijbewijs halen en naar het stadion.

Iran

Officieel kunnen Saudische vrouwen ook ambassadeur worden, maar dat is nog niet gebeurd. Eerder dit jaar werd Fatimah Baeshen wel de eerste vrouwelijke woordvoerder van een Saudische ambassade, in Washington.

België stuurt nog een vrouwelijke ambassadeur naar een moslimland. Véronique Petit gaat aan de slag in Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl