De uitgebrande Grenfell Tower
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/12: Grenfell-brand herdacht en Van Gogh terug in Nederland

Goedemorgen! In Londen wordt vandaag de brand in de Grenfell Tower herdacht. En de EU-regeringsleiders buigen zich over het vluchtelingenvraagstuk en de brexit.

Vandaag vallen er opnieuw buien, in het noordoosten en oosten mogelijk met natte sneeuw. Soms breekt ook de zon door. Het wordt 4 tot 6 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het vanochtend nog glad zijn, dus pas goed op.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Londen is een herdenkingsdienst voor de tientallen mensen die omkwamen bij de brand in de Grenfell Tower. Die brand is precies 6 maanden geleden.

• De Russische president Poetin geeft zijn jaarlijkse grote persconferentie. Mogelijk gaat hij iets zeggen over de schorsing van Russische spelers op de komende Olympische Winterspelen, de presidentsverkiezingen in maart en over de Amerikaanse president Trump.

• De EU-leiders komen bij elkaar in Brussel. Op de agenda staat het migratievraagstuk: hoe moeten de lidstaten omgaan met vluchtelingen die Europa binnenkomen via de Middellandse Zee. En komt er groen licht voor de brexit-onderhandelingen?

• President Moon van Zuid-Korea begint aan een meerdaags bezoek aan China. Belangrijkste onderwerp is de nucleaire dreiging van Noord Korea.

• En in Den Bosch komt een schilderij van Van Gogh aan in het Noord-Brabants Museum. Het werd vorige maand gekocht voor een kleine 3 miljoen euro.

De Van Gogh wordt bij Sotheby's in New York gereed gemaakt voor het transport

Wat heb je gemist?

Afgelopen nacht is de grootste meteorenzwerm van het jaar langsgekomen. Op het hoogtepunt waren er 130 vallende sterren per uur te zien. Veel mensen gingen buiten kijken en konden veel wensen doen. Niet iedereen had geluk: op sommige plaatsen belemmerde de bewolking het zicht.

Ander nieuws uit de nacht:

• Europese techbedrijven willen dat de EU optreedt tegen techgiganten uit de VS omdat die misbruik maken van hun positie. Zo vinden Deezer, Spotify en game-ontwikkelaars dat ze in het nadeel zijn in de appstore van Apple. Het Amerikaanse bedrijf maakt de eigen apps aantrekkelijker voor de verkoop.

Het parlement van Sint-Maarten stemt in met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De Nederlandse regering stelde dat als voorwaarde voor het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld.

• De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 verliest haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. D66-raadslid Jos Verveen is geroyeerd en gaat waarschijnlijk verder als eenmansfractie.

En dan nog dit:

Ophef in San Francisco over een bewakingsrobot. Het apparaat hield de wacht voor een dierenopvang, onder andere om daklozen te verjagen die in de buurt tentjes hadden opgezet. De bewoners van het provisorische tentenkampje waren er minder enthousiast over. Ze gooiden de robot om en gingen hem te lijf met een zeil en barbecuesaus. De gemeente heeft de dierenopvang inmiddels verordonneerd de machine niet meer op de stoep te laten rondrijden.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl