Frenkie de Jong
NOS VoetbalAangepast

'Frenkie de Jong speelt bij Ajax als een quarterback'

Frenkie de Jong werd na zijn optreden van zondag tegen PSV (3-0) overladen met lof. In een rol vlak voor de verdediging, in een 3-4-3-systeem, blonk hij uit.

Jeroen Grueter gaf namens de NOS commentaar bij de topper in Amsterdam. Hij beantwoordt vier vragen in aanloop naar Ajax-Excelsior vanavond.

Wat maakte het optreden van Frenkie de Jong zo opvallend?

"Hij speelde als een soort quarterback in het American football. Kreeg steeds de bal, speelde dan weer kort, dan weer over een lengte van 20, 30 meter. En in de tweede helft voegde hij daar zijn rushes aan toe. Over 30, 40 meter."

"Dat had het spel van Ajax nodig, want PSV stond goed. Indrukwekkend voor zo'n jonge speler. Een beetje de Wim Jonk-rol van voorheen. Die heeft hij goed ingevuld."

Is deze positie ook dé positie voor Frenkie de Jong in de toekomst?

"Deze positie komt in het huidige voetbal niet veel voor. Geen ploeg speelt op die manier. Hij kan ook gewoon op het middenveld spelen. Dan is hij ook goed."

Frenkie de Jong viert de treffer van Lasse Schöne tegen PSV

Kan Marcel Keizer nog om Frenkie de Jong heen?

"Ach, spelers stellen zichzelf op. Maar als Keizer nog twijfelde, zal die twijfel wel zijn afgenomen nu. Zijn spel van zondag was een eye-opener. De kans is groot dat Keizer voor deze speelwijze blijft kiezen en dan speelt De Jong."

Rond Frenkie de Jong is een hype ontstaan. Wat vind je daarvan?

"Vermoeiend. Elke speler die zich aandient, wordt meteen de redder van het Nederlandse voetbal genoemd of de nieuwe Maradona. Daar moeten we met zijn allen mee ophouden."

"Frenkie de Jong is een prima voetballer, zoals ook Justin Kluivert en Steven Bergwijn dat zijn. Laat die jongens eerst hun weg vinden. We mogen al blij zijn als ze een paar jaar in Nederland blijven spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl