Vissers in Scheveningen gooien haring in een bak om ze te zouten
NOS Nieuws

Meer haring, minder tong voor Nederlandse vissers

Nederlandse vissers mogen volgend jaar meer haring, kabeljauw, tarbot en griet vangen. Voor tong en schol worden de quota juist verkleind. De Europese ministers van visserij en de Europese Commissie hebben daarover een akkoord bereikt.

De visstand in de Noordzee heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld, zegt het ministerie van Landbouw. Minister Schouten vindt het een evenwichtig akkoord: "Een goede balans tussen ecologie en economie, waarbij vissoorten die onder druk staan zich verder kunnen herstellen en waarbij vissers thuiskomen met verantwoorde vangsten."

Paling

Er zijn ook afspraken gemaakt over paling. Daarop mag tijdens de paaiperiode (een periode van drie maanden) niet worden gevist. Europa volgt daarmee de Nederlandse aanpak. Een totaalverbod op palingvisserij in kustwateren is daarmee van de baan, zegt het ministerie.

De Europese ministers zijn verder overeengekomen dat de vangst van baars volgend jaar met 60 procent wordt beperkt. Wat dit precies voor Nederland betekent, is nog niet bekend. Voor de recreatieve visserij geldt vanaf 1 januari dat alle zeebaars moet worden teruggezet in zee.

Noordzeequota voor 2018 (ten opzichte van 2017)

VissoortQuotum voor Nederland
tong- 2,5 %
schol-13 %
tarbot, griet+ 44 %
witje, tongschargelijk aan 2017
kabeljauw+ 10 %
rog+ 20 %
haring+ 20 %
makreel - 20 %
horsmakreel (Westelijke wateren)+ 21 %
grote zilvervis + 20 %

Bron: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl