NOS SportAangepast

Thom de Boer opvallende nieuweling in zwemploeg

EK-debutant De Boer: fysiek ontwikkelde ik mij pas later

Thom de Boer mag zich een onvervalste laatbloeier noemen. De Alkmaarder is 'al' 26 jaar, maar nu pas maakt de zwemmer zijn debuut op een internationaal titeltoernooi. Bij de EK kortebaan, die woensdag in Kopenhagen beginnen, ligt zijn focus op de 50 meter vrije slag.

De Boer heeft wel een verklaring voor zijn late doorbraak. "Ik kon altijd wel een beetje zwemmen, maar zwom op jonge leeftijd niet de beste tijden van Nederland. Qua fysiek ben ik mij later gaan ontwikkelen. Sommige gasten zijn op hun zestiende al zo", vertelt hij, ondertussen brede schouders uitbeeldend. "Bij mij kwam dat ietsje later. Dat speelde zeker wel mee."

Thom de Boer in actie op de estafette tijdens de wereldbekerstrijd in Eindhoven

Het echte verschil werd gemaakt toen hij in Amsterdam ging studeren en zich in de hoofdstad bij zwemvereniging De Dolfijn meldde. "Een betere club met betere faciliteiten en goede coaches. Daar heb ik enorme progressie gemaakt. En zo ben ik ook in het Nederlands team terechtgekomen."

Werk aan de winkel

De Boer is onlangs overgestapt naar het nationaal trainingscentrum in Amsterdam. "Hij is een technisch goede zwemmer met een mooi rank lang lijf", vertelt zijn trainer Mark Faber. "En sterk ook. Maar omdat hij bij kleinere clubs heeft getraind, heeft hij relatief gezien minder trainingsuren in de benen. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel."

De student monetair beleid en bankwezen aan de UvA viel bij Faber en co op dankzij de snelle tijden die hij plots noteerde op zijn specialiteit, de 50 meter vrije slag. "Hij heeft elk jaar kleine stapjes gemaakt, maar vorig seizoen maakte hij een grote en ging hij tijden zwemmen die ook internationaal meetellen. Daarom hebben wij hem erbij genomen."

Vladimir Morozov en Jesse Puts, de nummer twee en één bij de WK kortebaan in 2018

De Boer heeft inmiddels al wat aan het grote werk mogen ruiken tijdens wereldbekerwedstrijden, waar hij in het water kwam te liggen naast grootheden als Vladimir Morozov en Chad le Clos. "Het deed minder met me dan ik had verwacht. Ik werd er in ieder geval niet zenuwachtig van. Het was gewoon zwemmen. Maar het waren wel gasten met een naam tegen wie ik zwom en achteraf is dat wel vet natuurlijk."

Plafond

In Denemarken gaat hij vooral ervaring opdoen en wellicht weet hij het tot een finaleplaats te schoppen op zijn favoriete nummer, waarop hij ook te maken krijgt met Jesse Puts, de wereldkampioen van 2016, en Nyls Korstanje. Hij heeft zijn plafond in ieder geval nog niet bereikt, neemt de sprinter pur sang aan.

Maar waar de top van zijn toegewijde pupil zal liggen, kan ook Faber niet zeggen. "Dat is de uitdaging", aldus de trainer, die met grote belangstelling de verrichtingen van De Boer in Kopenhagen zal volgen. "Dit toernooi wordt zijn eerste echte ervaring op internationaal gebied. Ik ben best wel een beetje benieuwd waar hij staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl