NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 13/12: Europa stemt over döner en nieuwe Star Wars in première

Goedemorgen! Onderzoekers vertrekken vandaag per schip vanaf Texel om onderzoek te gaan doen naar oceanen. En mag je straks nog een broodje döner eten na het stappen?

In het oosten kan eerst nog wat natte sneeuw vallen, maar verder belooft het een natte en bewolkte dag te worden. Vanmiddag is het tijdelijk iets droger, met temperaturen tussen de 4 en 6 graden. Tegen de avond gaat het opnieuw regenen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het vanochtend nog glad zijn, dus pas goed op.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het Europees Parlement stemt over de toekomst van het broodje döner. In veel kebab zit fosfaat, zodat het vlees aan elkaar blijft zitten. Volgens de Europese Commissie is dat prima, maar een aantal partijen in het parlement vindt het ongezond. Daarom wordt er gestemd over een verbod.

• Vanaf Texel vertrekt onderzoeksschip Pelagia van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek. Zo'n honderd wetenschappers doen de komende zeven maanden samen met studenten onderzoek naar de veranderende oceanen.

• Vandaag begint president Moon van Zuid-Korea aan een meerdaags bezoek aan China. Belangrijkste onderwerp is de nucleaire dreiging van Noord-Korea.

• En vandaag gaat de nieuwe Star Wars-film The Last Jedi in première. Het achtste officiële deel in de Star Wars-reeks is opgedragen aan de vorig jaar overleden actrice Carrie Fisher, die prinses Leia speelde.

De Britse prinsen William en Harry bij de Europese première van de nieuwe Star Wars-film

Wat heb je gemist?

De Democraat Doug Jones heeft de verkiezingen voor een Senaatszetel in de Amerikaanse staat Alabama gewonnen. Hij won van de Republikein Roy Moore, die de afgelopen weken door meerdere vrouwen is beschuldigd van seksueel wangedrag. De winst van Jones betekent een gevoelige nederlaag voor Trump en zijn Republikeinse partij: de Democraten wonnen de afgelopen 25 jaar geen enkele verkiezing van belang in Alabama. De overwinning van Jones betekent ook dat de Republikeinse meerderheid in de Senaat verder slinkt, tot nog maar 51 van de 100 zetels.

Ander nieuws uit de nacht:

Zuidwest-Drenthe verloor meeste werkgelegenheid: het aantal banen nam daar met 3,7 procent af.

VS wil weer praten met Noord-Korea: volgens de Amerikaanse minister Tillerson zitten er aan een gesprek "geen voorwaarden".

20.000 euro voor gouden tip Amsterdamse vergismoord uit 2015: een 25-jarige man werd toen doodgeschoten, volgens politie en OM was iemand anders het doelwit.

Vroegere Catalaanse leider Artur Mas raakt huis kwijt: volgens Spaanse media moet daarmee een boete van ruim vijf miljoen euro worden betaald.

En dan nog dit:

De politie en brandweer van Den Haag hielden gisteren een grote oefening voor de jaarwisseling. Zo'n 200 leerlingen van een ROC mochten voor relschopper spelen op een industrieterrein in Alphen aan den Rijn. Ook de inzet van politiehonden zoals Lummel werd getraind. Martijn Bink ging kijken:

Politiehond Lummel werkt voor z'n baas

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl