De Franse president Macron na afloop van de top in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Macron roept wereld op meer te doen tegen opwarming atmosfeer

De Franse president Macron heeft op de One Planet Summit in Parijs wereldleiders en topmensen uit het bedrijfsleven opgeroepen de strijd tegen de opwarming van de aarde te versnellen. "We verliezen de slag. We reageren niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen", zei hij.

Twee jaar gelden werd in het klimaatakkoord van Parijs vastgelegd dat de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd ruim onder de 2 graden Celsius moest blijven. Met de plannen die er nu liggen, gaat dat bij lange na niet lukken. "Dit lijkt niet op wat we ons hebben voorgenomen", zei Macron op de klimaatconferentie.

Toezeggingen

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders hadden zijn uitnodiging aanvaard om twee jaar na Parijs over de stand van zaken te spreken. Ze deden toezeggingen over extra inspanningen voor de overgang naar een duurzame economie, net als zo'n 200 institutionele beleggers.

Die laatsten willen de druk op energiebedrijven als Coal India, Gazprom en Exxon Mobile opvoeren om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Belofte

Ontwikkelingslanden verwijten de rijke de landen dat zij nog steeds hun belofte uit 2009 niet nakomen. Toen werd afgesproken dat ze de arme landen financieel zouden bijstaan bij de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen.

De grote afwezige in Parijs was de Amerikaanse president Trump. Die had geen uitnodiging gekregen, omdat hij de VS uit het akkoord van Parijs wil terugtrekken. De rest van de wereld wil zich wel aan de afspraken houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl