NOS NieuwsAangepast

Trump twittert dat Democratische senator alles zou doen voor geld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet de Democratische senator Kirsten Gillibrand aangevallen en geschreven dat "het lichtgewicht alles zou doen voor campagnedonaties". Critici noemen de tweet suggestief en Gillibrand zelf typeert het als een seksistische verdachtmaking bedoeld om haar het zwijgen op te leggen.

De tweet, waarin hij ook schrijft dat de Democraat eerder bij hem is komen "bedelen voor donaties", is hoogstwaarschijnlijk een reactie op Gillibrands oproep van gisteren aan Trump om af te treden. Ze deed dat na een tv-interview van drie vrouwen die Trump ook al tijdens de presidentscampagne beschuldigden van seksueel wangedrag. Het trio trad gisteren opnieuw naar buiten omdat volgens de vrouwen het klimaat inmiddels anders is door de #MeToo-beweging.

Gillibrand reageerde direct. Ze kaatste terug dat Trump haar en de miljoenen vrouwen die zijn onkunde en de schande die hij heeft meegebracht naar het Oval Office benoemen, niet het zwijgen kan opleggen.

Gevraagd naar eerdere interacties met Trump zegt Gillibrand dat hij slechts haar eerste campagne steunde. The Washington Post schrijft dat volgens een non-profitorganisatie die campagnedonaties bijhoudt Trump in het verleden 5850 dollar aan Gillibrand heeft geschonken.

Tijdens een bijeenkomst vandaag waar ook journalisten bij aanwezig waren, negeerde de president vragen over zijn tweet. Later zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders dat het bericht van de president op geen enkele manier seksistisch bedoeld was. Volgens haar doelde Trump op een gemanipuleerd politiek systeem en dat politici constant om geld moeten bedelen. Alleen mensen met een zieke geest zouden volgens haar de tweet verkeerd opvatten.

Tegelijkertijd blijft Trump de beschuldigingen over seksueel wangedrag ontkennen. Hij zegt dat er miljoenen zijn besteed om samenwerking tussen zijn campagne en Rusland aan te tonen, maar dat dat niet is gelukt. Daarom zouden de Democraten nu opnieuw deze vrouwen en hun verzonnen verhalen in stelling hebben gebracht.

Een woordvoerder van de Clinton-campagne in 2016 wijst er in de krant op dat "de mensen van Gillibrand in extase zullen zijn" door de aanvalstweet van de president. Daarmee bedoelt hij waarschijnlijk dat ze meer bekendheid en profiel kan krijgen door zich af te zetten tegen Trump. Gillibrand is de jongste senator voor New York en wordt genoemd als mogelijke Democratische presidentskandidaat.

Het is zeker niet de eerste keer dat er kritiek is op de manier waarop Trump vrouwen behandelt. Hij heeft niet bepaald een vrouwvriendelijk profiel. Tijdens de campagne kwam hij in de problemen door een opmerking over het in het kruis grijpen van vrouwen en in juni dit jaar was er veel kritiek na een opmerking over een facelift van een journaliste.

Vorig jaar noemde hij journaliste Megyn Kelly een bimbo. Ook zei hij over haar dat er tijdens een interview "bloed uit haar ogen kwam en bloed van weet ik veel waar". Dat werd veelal opgevat als een verwijzing naar ongesteldheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl