Giancarlo Stanton
NOS SportAangepast

Unieke deal Yankees: MVP en homerunkoning Stanton naar New York

Yankees-speler Didi Gregorius krijgt er een nieuwe teamgenoot bij, en niet zo maar een. Verrevelder en homerunkoning Giancarlo Stanton maakt de overstap van Miami Marlins naar de bekendste honkbalclub van de wereld.

Stanton had nog een doorlopend contract voor tien jaar, wat hem een slordige 295 miljoen dollar zou opleveren. De Yankees nemen dit contract nu over in ruil voor all-star Starlin Castro en twee talenten uit de jeugdopleiding.

Het is een uitzonderlijke zet in de Major League Baseball (MLB). Stanton is namelijk de MVP (meest waardevolle speler) uit de National League van het afgelopen seizoen. Het is pas de derde keer in de geschiedenis dat de winnaar van de MVP-award direct geruild wordt.

De eerste keer was in 1914, maar vooral de laatste keer is opvallend. In 2004 waren het ook al de Yankees die toenmalig MVP Alex Rodriquez overnamen van Texas Rangers.

Waarom?

Waarom zou een team de MVP wegdoen en waarom lukt het de Yankees om deze spelers binnen te halen? Uiteraard spelen de aantrekkingskracht van New York en de sportieve verbetering mee.

Maar in beide gevallen bleek toch de goedgevulde portemonnee van New York belangrijkste rol te spelen. Zowel de Marlins als de Rangers wilden af van het peperdure contract van hun sterspeler. Voor Rodriguez werd destijds 179 miljoen dollar neergelegd. De steenrijke Yankees kunnen dit wel betalen, maar voor veel andere teams is deze prijs veel te hoog.

Van ruilen komt huilen?

Het is nog maar de vraag of de deal voor de Marlins goed uitpakt. In het geval van de Rangers werkte het niet. De spelers die Texas voor Rodriguez kregen, bleken geen meerwaarde te hebben.

Ook de Marlins lijken op het eerste gezicht de verliezers. De twee jonge spelers die de Yankees naar Miami laat gaan, staan zeker niet te boek als toptalenten. Daarnaast hebben de Yankees afgedwongen dat de Marlins van de 295 miljoen salaris die Stanton gaat ontvangen in New York, zelf nog 30 miljoen doorbetalen. Saillant detail is dat Yankees-legende Derek Jeter sinds kort mede-eigenaar is van de Marlins.

Voor de Yankees zou Stanton weleens het laatste puzzelstukje kunnen zijn in de zoektocht naar de eerste titel sinds 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl