In de metro in New York waren vanochtend nog steeds extra agenten met honden aanwezig
NOS NieuwsAangepast

Verdachte mislukte aanslag New York aangeklaagd voor gebruik massavernietigingswapen

De man die gisteren een mislukte aanslag pleegde in de metro van New York is aangeklaagd voor het steunen van terrorisme en het gebruik van een massavernietigingswapen. Volgens de openbaar aanklager had verdachte Akayed Ullah de plek en de tijd bewust uitgekozen om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Ullah (27) liet in een druk metrostation bij Times Square een pijpbom afgaan. Het explosief verwondde de verdachte en drie anderen, maar richtte geen grote schade aan. Ullah liep brandwonden en ligt in het ziekenhuis. Vandaag of morgen zal daar een speciale zitting zijn waar hij wordt voorgeleid.

Niet bekend bij FBI

In New York waren vanochtend nog extra veiligheidsmaatregelen van kracht. De tunnel tussen de twee metrostations waar de explosie was, is weer in gebruik genomen. In de metro waren extra agenten en bomhonden aanwezig.

De uit Bangladesh afkomstige man was niet bekend bij de politie of de FBI. Uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend blijkt dat hij drie jaar geleden begon te radicaliseren. Zo'n twee a drie weken geleden heeft hij het plan voor de aanslag bedacht waarna hij het explosief in elkaar knutselde.

Akayed Ullah

Op de dag van de mislukte aanslag plaatste hij een bericht op Facebook: "Trump, je bent er niet in geslaagd om je land te beschermen." In zijn paspoort had hij opmerkingen geschreven, waaronder "Amerika, sterf in je woede". Ullahs familie heeft met afschuw gereageerd op zijn daad.

De man verklaarde dat hij het heeft gedaan voor Islamitische Staat. Na de aanslag heeft president Trump opnieuw beloofd het Amerikaanse immigratiesysteem aan te pakken. Hij prees de hulpverleners in New York die hun werk "fantastisch" hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl