NOS Nieuws

Van terreurplannen verdachte Duitse militair toch aangeklaagd

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

De Duitse militair Franco A. is toch aangeklaagd voor het voorbereiden van een terroristische aanslag met een rechts-extremistisch motief.

De beslissing is verrassend, omdat het federale hof in Karlsruhe twee weken geleden besloot om A. vrij te laten, omdat het bewijs tegen hem niet sterk genoeg was.

Valse identiteit

De 28-jarige luitenant werd in april opgepakt op het vliegveld van Wenen. Hij had daar een wapen in de toiletten verstopt. Na zijn arrestatie kwam een opzienbarend plan aan het licht.

A. zou samen met rechtse kameraden een aanslag hebben willen plegen en de schijn hebben willen wekken dat de aanslag door vluchtelingen was gepleegd. Daarvoor had hij zich in 2015 met een valse identiteit als Syrische asielzoeker laten registreren. Dat hem dat lukte zonder dat hij ook maar een woord Arabisch sprak, leidde tot veel verontwaardiging.

Prominente politici

Doelwit van de aanslag zouden prominente politici zijn geweest en andere bekende Duitsers met een vriendelijke houding tegenover vluchtelingen, zoals oud-president Gauck.

Een rechtbank in Frankfurt moet nu beslissen of er alsnog een proces tegen A. komt. Hij blijft in ieder geval tot die tijd op vrije voeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl