De ingestorte hal
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

'Het is een drama, maar opgeven doen we niet': IJsbeeldenfestival in gevaar

De festivaltent voor het IJsbeelden festival in Zwolle is ingestort door een zwaar pak sneeuw op het dak. In de hal staan zo'n honderd ijsbeelden.

Het festival is het grootste ijssculpturen-evenement van Europa. Het zou worden gehouden van 23 december tot 4 maart bij de IJsselhallen, maar of het kan doorgaan is nog maar de vraag.

Organisator Marc van Aalst zegt er nu wordt gekeken naar de staat van de sculpturen. "98 procent van de beelden is nog heel. Een paar beeldjes zijn ingestort. We vragen ons vooral af wat er gebeurt als we het dak eraf halen. Wat blijft er dan nog heel?"

De organisatie krijgt veel hulp om de boel weer op de rails te krijgen, schrijft RTV Oost. "Normaal hebben we een team van 50 vrijwilligers die helpen, nu zijn het er wel drie keer zo veel."

Internationale kunstenaars

In de tussentijd probeert het festival de internationale kunstenaars hier te houden. "Binnen twee dagen kunnen we met zekerheid zeggen of het doorgaat of niet. Het is een drama, maar opgeven doen we niet."

Bij het instorten van het dak raakte niemand gewond. De organisatie hield het dak de afgelopen dagen in de gaten met camera's en haalde er sneeuw af. "Waarschijnlijk was de sneeuw in combinatie met de regen te zwaar voor het dak", zegt van Aalst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl