Henk Kuipers
NOS NieuwsAangepast

No Surrender-leider Henk Kuipers aangehouden

Henk Kuipers, de 53-jarige leider van de motorclub No Surrender, is vanochtend in zijn huis in Emmen aangehouden. Hij wordt beschuldigd van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Ook een 59-jarige man uit Sneek is in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van afpersing en valsheid in geschrifte.

Het OM zegt signalen binnen te krijgen dat veel slachtoffers van Kuipers geen aangifte durven te doen. Daarom doet het OM "bij deze de nadrukkelijke oproep aan slachtoffers om zich alsnog te melden".

Kuipers zou tussen 2014 en nu minstens acht leden van de motorclub hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, omdat ze zich in zijn ogen niet hadden gehouden aan de clubregels. Hij strafte leden die hij uit de club zette met boetes of dwong ze waardevolle spullen af te staan.

Onderzoek niet gericht op individuen

Daarnaast verdenkt het OM Kuipers ervan dat hij minstens drie ondernemers heeft geprobeerd af te persen. Zijn medeverdachte, de 59-jarige man uit Sneek, wordt verweten dat hij Kuipers inzette voor het oplossen van zakelijke conflicten, terwijl hij wist dat de manier waarop dat gebeurde strafbaar was. Beide verdachten zitten vast en hun huizen en een kantoorpand in Drachten worden doorzocht.

Het onderzoek naar criminele activiteiten binnen No Surrender loopt al langer. Begin dit jaar werd het clubhuis in Emmen gesloten en gesloopt omdat het illegaal was gebouwd op gemeentegrond. Uit onderzoek bleek dat vanuit het clubhuis werd gehandeld in harddrugs.

Ook waren er aanwijzingen voor geweldsmisdrijven. Het OM zegt dat het onderzoek zich niet richt op individuen, maar op een structurele aanpak van criminele motorclubs.

Opsporing Verzocht

Vanavond vraagt de politie in het programma Opsporing Verzocht slachtoffers van de verdachte zich te melden en aangifte te doen. Op de site van het programma staat een opmerkelijk filmpje waarin een politieman mensen aanspoort aangifte te doen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Als je nog een keer je bek opentrekt in Duitsland, dan kom ik je thuis opzoeken. Heb je nog spullen thuis? Een jas? Inleveren!", zegt een agent, die vervolgens duidelijk maakt dat hij de leider van No Surrender citeert van een geluidsfragment, opgenomen in het clubhuis.

Volgens de politieman zijn op de geluidsopnames ook harde klappen te horen. Hij zegt dat het geweld binnen No Surrender alleen kan worden gestopt als mensen aangifte doen. "Misschien is dit wel het uitgelezen moment om naar de politie te stappen nu de leider van No Surrender is aangehouden en vastzit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl