Bosnische agenten (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

'Medewerker Bosnische ambassade Den Haag opgepakt voor oorlogsmisdaden'

De Bosnische kolonel Enes Jahic is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden, melden Bosnische media. Jahic werkt als militair attaché op de ambassade van Bosnië-Herzegovina in Den Haag. Waar hij werd gearresteerd, is niet duidelijk.

Jahic is opgepakt in verband met het geweld dat werd gebruikt tegen Bosnische Serviërs in de plaats Konjic in 1992. De kolonel zou destijds, in de Balkanoorlog, een speciale politie-eenheid hebben aangevoerd.

Vorige week werden al dertien andere mannen opgepakt vanwege de acties tegen burgers in Konjic. De arrestanten zijn voornamelijk Bosniakken (Bosnische moslims) die in de jaren 90 in het Bosnische leger vochten. Zij worden verdacht van moord, marteling, misbruik en verkrachting.

Onderzoeken naar Balkanoorlog

De Bosnische justitie doet al jaren onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de Balkanoorlog. Volgens correspondent Mitra Nazar wijst de reeks arrestaties erop dat de Bosnische aanklagers nu willen doorpakken.

Het tribunaal in Sarajevo kan worden gezien als de lokale tak van het Joegoslavië-Tribunaal, zegt Nazar. Het tribunaal in Den Haag sluit zijn deuren, maar in Bosnië-Herzegovina gaan de onderzoeken onverminderd door.

In Sarajevo staan minder belangrijke verdachten voor de rechter, terwijl in Nederland "grote vissen" als Radovan Karadzic en Ratko Mladic terechtstonden, aldus de correspondent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl