NOS NieuwsAangepast

70.000.000.000.000.000 vlokken: heel veel overlast (en wat sneeuwpret)

Zo'n 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken hebben vandaag tot veel problemen geleid: vluchten zijn geschrapt, wegen stonden vast, eten werd niet bezorgd en treinen reden niet. Gelukkig was er ook wel wat sneeuwpret te bespeuren. Bekijk hieronder een overzicht van de dag.

Het begon vanochtend met code geel, oftewel "een kans op gevaarlijk weer". In de ochtend leidde het winterweer dan ook niet tot een drukkere spits dan normaal, maar rond het middaguur veranderde het beeld en werd code oranje afgegeven. Oftewel, zoals de ANWB het verwoordde: "Denk twee keer na of je wel echt de weg op moet."

Voor een aantal scholen was dat reden om leerlingen sneeuwvrij te geven. Zo ook op deze school n het Noord-Brabantse Oudenbosch:

Sneeuwvrij voor sommige scholieren

Een paar uur later begon het pas echt: sneeuw teisterde zo ongeveer het hele land en het KNMI gaf voor de meeste provincies code rood af. "Grote kans op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast."

En dat bleek ook wel.

Op Schiphol werden honderden vluchten geschrapt, wat leidde tot lange rijen op het vliegveld. En ook op de stations werd het steeds drukker.

Wachtrijen op Schiphol: 'Ik sta hier al zes uur'

Overigens veroorzaakte het winterweer ook in buurlanden veel overlast: in België stond honderden kilometers file en werden vluchten geannuleerd. In Duitsland leidde het weer tot grote verkeerschaos: bergingsbedrijven moesten honderden keren uitrukken bij ongelukken.

Maar de vele sneeuwvlokken zorgden ook voor plezier. Veel mensen stuurden ons vandaag mooie plaatjes van sneeuwpret.

  • NOS Ooggetuige | Lorenzo Roks
    Niet één maar vijf sneeuwpoppen op een rijtje
  • NOS Ooggetuige | Willy Bonnink
    Kinderen spelen met de slee in de sneeuw
  • NOS Ooggetuige | Eelco de Vries
    Winters plaatje: de Dorpsstraat in Nootdorp (Zuid-Holland) kleurt wit

Maar de avondspits moest nog beginnen. De NS waarschuwde "ga op tijd naar huis", Schiphol waarschuwde dat er nog meer vluchten zouden worden geschrapt. En op de wegen? Daar werd het oude filerecord van 1000 kilometer verpulverd. Aan het einde van de middag stond er volgens de ANWB 1500 kilometer. In het hele land raakten tientallen voertuigen van de weg.

Streekbus van de weg in Exmorra

Maar ook de treinreizigers kregen het steeds meer voor hun kiezen. Aan het begin van de avond reden er geen treinen meer van en naar Amsterdam Centraal en Schiphol (waar overigens toch geen vluchten meer gingen). En ook op Utrecht Centraal was het chaos.

In totaal kampte de NS rond 21.00 uur met meer dan zestig storingen, vooral aan wissels. En wie dacht: dan ga ik wel met de bus, kwam bedrogen uit. Want ook die bleven op veel plaatsen in de remise.

En als je dan toch op een of andere manier op je plaats van bestemming was aangekomen, kon je vaak ook nog eens geen eten bestellen. Bezorgdiensten Deliveroo en Foodora vonden het te gevaarlijk op de weg voor hun bezorgers. En Thuisbezorgd schatte van tevoren in dat bij een aanzienlijk deel van de aangesloten restaurants niet besteld kon worden.

Wie zich niets aantrok van alle commotie was de 19-jarige Sanne Groeneveld uit Zaltbommel. Hoewel ze nog nooit in de sneeuw had gereden, slaagde ze met vlag en wimpel voor haar rijbewijs.

In de loop van de avond losten alle files gelukkig weer op. Veel incidenten van eerder op de dag hadden te maken met vrachtwagens die op- en afritten niet konden nemen vanwege gladheid. Ook bij tunnels kwamen vrachtwagens stil te staan, omdat ze de helling niet konden nemen.

En hoe nu verder?

Rijkswaterstaat zegt dat het rond middernacht in het westen droog wordt zodat de weg daar vrij kan worden gemaakt. In het oosten van het land sneeuwt het nog tot 03.00 uur. Daarna kan de sneeuw pas van de weg worden geveegd.

Op Schiphol zijn de problemen voorlopig nog niet voorbij: er zijn veldbedden klaargezet en sommige reizigers hebben hotelovernachtingen aangeboden gekregen. Op het spoor zijn de problemen ook nog niet voorbij, maar de NS verwacht wel dat er morgen weer volgens dienstregeling wordt geren.

En de 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken? De meesten zijn inmiddels geland, alleen in het oosten en noordoosten valt nog sneeuw.

En als je dan tot slot nog wil weten wat dat kost, zo'n dagje sneeuwoverlast, kijk dan hier.

Een vrouw in een besneeuwd Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl