Koen Verweij in actie op het ijs in Salt Lake City
NOS SchaatsenAangepast

Hersmans tussenbalans: rusten is nu belangrijker dan trainen

De eerste vier wereldbekerwedstrijden zitten erop. Na een trektocht die van Thialf via Stavanger en Calgary naar Salt Lake City liep, weet de internationale schaatselite hoe de kaarten er (voorlopig) bij liggen. Feit is echter dat pas over twee maanden de echte prijzen worden verdeeld, op het olympisch ijs van Pyeongchang.

Zeker is dat Koen Verweij terug is aan het internationale front en dat Sven Kramer als vanouds regeert, ook al wordt hij op de hielen gezeten door de Canadees Ted-Jan Bloemen die hem zondag het wereldrecord op de 5.000 meter afpakte. Vraagtekens prijken echter achter de namen van Jorrit Bergsma, die lijkt verworden tot een figurant, en Ireen Wüst, die genoegen moest nemen met één bronzen plak.

Zestig dagen voor het begin van de Olympische Spelen is het tijd voor een tussenbalans.

Vijf vragen aan NOS-commentator Martin Hersman, die daarmee een blik vooruit werpt naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat op Tweede Kerstdag in Thialf begint.

Jorrit Bergsma en Ireen Wüst zijn de verliezers van de voorbije weken. Moeten zij zich zorgen maken?

"Op het OKT hoeft Ireen nog niet honderd procent te zijn. Ze heeft wat meer marge dan Jorrit, omdat er op haar afstanden meer rijders naar de Spelen gaan. Ook heeft ze nog tijd om door te groeien na het OKT, zoals ze dat de afgelopen jaren heeft gedaan."

"Op de 3.000 meter zit ze dicht bij de top. Er is dit jaar nog niet heel snel gereden en bovendien is Martina Sáblíková ook niet in vorm."

Ireen Wüst bij de wereldbeker in Calgary

"Voor Jorrit ligt het anders. Op de lange afstanden zijn Kramer, Jan Blokhuijsen en Erik-Jan Kooiman allemaal goed en bovendien heeft Nederland op de 10 kilometer maar twee startplekken. Jorrit heeft weinig tijd meer om in vorm te komen."

"Op trainingskamp in Tenerife is het nu belangrijker om uit te rusten dan hard te trainen. Je wint het toch niet meer in deze twee weken. Hij zal uitgerust en scherp moeten terugkeren."

Teleurstelling bij Jorrit Bergsma

De Japanse vrouwen Miho Takagi en Nao Kodaira floreren onder de Nederlandse coach Johan de Wit. Moeten we blij zijn met zijn zendelingenwerk?

"Er wordt gezegd dat dit goed is voor het schaatsen, maar de Nederlanders waren wel kansloos de afgelopen weken. En de Japanners hoeven geen selectiewedstrijden te rijden, de schaatsers voor de Spelen worden aangewezen."

"Het werk van Johan doet me denken aan de jonge trainer Gerard Kemkers, die zich destijds met rijders als KC Boutiette en Chris Witty in de luwte kon ontwikkelen in de Verenigde Staten. In Nederland kreeg Johan de afgelopen jaren niet de waardering die hem toekwam."

Johan de Wit feliciteert Miho Takagi na een zege op de 1.500 meter

"De Wit is belangrijk voor het Japanse schaatsen, dat nog werkte met trainingsprincipes uit de jaren 80. Dat kon echt niet meer. Johan heeft dat op een goede manier veranderd. Hij heeft geleerd van de fouten die Erik Bouwman maakte in Zuid-Korea, want werken in Azië is iets heel anders dan in het westen."

Koen Verweij is herrezen, maar zijn Russische trainingspartners zijn gebrandmerkt. Hoe kijk jij naar de optredens van Verweij?

"Koen is al jaren het grootste talent dat er rondrijdt. Hij traint nu met de Russen, dat had ik zelf niet gedaan. Maar je ziet dat zijn techniek er veel beter van is geworden."

"Ik ben sowieso fan van de Russische school. De techniek van die jongens is vreselijk goed, bij juniorenwedstrijden kun je de Russen er zo uit pikken. Verweij leert veel van Denis Joeskov en Joeskov van hem."

"Maar beide mannen staan nog niet op de Spelen, om heel uiteenlopende redenen. Joeskov zit met een dopingprobleem en Verweij moet zich nog maar zien te plaatsen, want Thomas Krol en Kjeld Nuis zitten er dicht bij op de 1.500 meter."

Koen Verweij en de wereldrecordhouder op de 1.500m: Denis Joeskov

Zowel de mannen als de vrouwen op de ploegenachtervolging hadden moeite zich te plaatsen. Hoe kijk jij daarnaar?

"We lijken een brede selectie te hebben, maar die is er niet. We zijn te laat gaan vernieuwen. Het was in Heerenveen een fout om met Bergsma te rijden, want die heeft de snelheid gewoon niet."

"Vernieuwen doe je niet met marathonrijders, maar met snelle allrounders als Marcel Bosker en Patrick Roest."

"Bondscoach Geert Kuiper kan niet meer doen dan hopen dat de beste schaatsers op de achtervolging zich individueel plaatsen. Bij de mannen zijn Kramer, Blokhuijsen en Verweij met z'n drieën onverslaanbaar. Bosker of Roest zou als vierde man meekunnen."

"De vrouwen hebben met een fitte Wüst, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek een goede ploeg. Afgelopen weekend werd er gereden met een opstelling waarin de zwakste schakel van Japan ook meteen onze sterkste schakel was, dat wordt hem dan niet."

Een slechte ploegenachtervolging van Koen Verweij, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen

Nog zestien nachtjes slapen tot het OKT. Kun je omschrijven hoe groot de spanning en de stress zijn?

"Het schaatspubliek zal er zijn vingers bij aflikken, maar voor schaatsers is het vreselijk. Ze moeten de gedachten aan de eventuele gevolgen van hun optreden uitschakelen, want dan wordt het niks."

"Er zit een bizarre spanning op. Het is falen, verrassen of je vorm behouden, dus het wordt heel mooi of heel pijnlijk. Maar wie er goed presteert, kan het ook op de Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl