In juli vorig jaar werd de moord gereconstrueerd
NOS NieuwsAangepast

Strafeis verwacht in moordzaak-Koen Everink

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Een fantast en een moordenaar, volgens het Openbaar Ministerie. Onschuldig en overmeesterd door de werkelijke daders, zegt verdachte Mark de J. zelf. De tenniscoach wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink en hoort vandaag welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist.

Dat gebeurt ruim een half jaar later dan gepland. In mei stond de officier van justitie op het punt om een strafeis uit te spreken, toen de advocaat van De J. plotseling de verdediging neerlegde. Hij vond dat hij zijn werk niet langer naar behoren kon doen omdat de rechtbank geen aanvullend dna-onderzoek toestond. De zaak moest worden overgenomen door een nieuwe advocaat, met alle vertraging van dien.

Berg aan bewijs

Het OM verdenkt de 30-jarige Mark de J. ervan dat hij maart vorig jaar Koen Everink om het leven heeft gebracht. Daarvoor is een berg aan bewijs, stelt justitie.

Zo was De J. op de avond van de moord als laatste bij Everink thuis in Bilthoven, in zijn auto is bloed van het slachtoffer gevonden en zijn dna zat op een van de keukenmessen waarmee Everink is vermoord.

Het horloge van de zakenman, met bloedspatten erop, werd later teruggevonden en bleek door De J. te zijn verstopt. Op zijn iPad had hij gezocht naar het verkopen van horloges en manieren om iemand om het leven te brengen.

De J. had flinke schulden

Een motief voor de moord lijkt er ook te zijn: De J. had flinke schulden bij Everink, die hij kende uit de tenniswereld. De voormalige coach van proftennisser Robin Haase had een gokverslaving, nachtenlang was hij online aan het pokeren. Everink zou hem tussen de 70.000 en 80.000 euro hebben geleend. Terugbetalen kon hij niet, tot ergernis van Everink.

Mark de J. heeft altijd ontkend dat hij Koen Everink heeft vermoord

Het verhaal van Mark de J. luidt heel anders. Hij ontkent dat hij de moord heeft gepleegd en zegt dat een groepje onbekende mannen daarvoor verantwoordelijk is.

De J. beweert dat hij de maanden voor de dood van Everink meerdere keren is geïntimideerd door onbekenden die Everink "te grazen" wilden nemen. Op de avond van zijn bezoekje aan de zakenman, zegt hij te zijn ontvoerd.

Toen hij net was weggereden bij Everink, zou hij zijn bedreigd met een wapen en zijn overmeesterd door enkele mannen. Die zetten hem met een muts over zijn hoofd op de achterbank van zijn auto. Daarna zouden ze zijn teruggereden naar het huis van Everink om de zakenman te doden, terwijl De J. werd bewaakt in zijn auto. Iets verderop lieten ze hem weer gaan.

Zwaarst mogelijke straf

De advocaten van De J. wilden onderzoek laten doen naar dna-sporen van onbekenden in de auto van Everink. Maar volgens deskundigen is de kans klein dat een bruikbaar dna-profiel kan worden opgesteld. De rechtbank wees nader onderzoek daarom keer op keer af. Ook een kort geding mocht niet baten.

Vandaag laat de verdediging nog een 3D-video zien, waaruit moet blijken dat De J. niet de dader kan zijn. Naar verwachting spreekt het Openbaar Ministerie vanmiddag een strafeis uit. De uitspraak staat over anderhalve maand gepland.

Wat de familie van Everink betreft, krijgt De J. de zwaarst mogelijke straf. Zij zijn ervan overtuigd dat de gokkende tenniscoach hem om het leven heeft gebracht.

"Het ergste is dat hij mijn kleindochter heeft achtergelaten met haar vermoorde papa", sprak zijn vader in mei. Het was het 6-jarige dochtertje van Koen Everink die haar vader de volgende ochtend dood in de keuken vond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl