Zeljko Petrovic, Pierre van Hooijdonk, Tom Egbers, Ron Jans en Sjoerd Mossou
NOS VoetbalAangepast

'AZ is de broodnodige positiviteit van de eredivisie'

Lof voor AZ en Ajax, ergernis over PSV en onbegrip over de beslissing van de KNVB ten aanzien van het winterse weer. Kortom, er viel in Studio Voetbal weer genoeg te bespreken over het voorbije voetbalweekeinde.

AZ nestelt zich in de eredivisie al een aantal weken keurig tussen de traditionele topclubs. Vooral de manier waarop is aansprekend.

"AZ is momenteel de voorbeeldclub van Nederland, voor iedereen. Mooi voetbal en een goede jeugdopleiding", bewierookt technisch manager Ron Jans van FC Groningen de Alkmaarders.

Oud-international Pierre van Hooijdonk is het roerend met hem eens: "Ik vind het fantastisch wat er momenteel in Alkmaar gebeurt. Maar, het blijft een verschil tussen moeten winnen, zoals bij de topclubs, of mogen winnen. AZ is de positiviteit van de eredivisie, dat kunnen we wel gebruiken."

'AZ is de voorbeeldclub van Nederland'

Waar AZ met zijn prestaties voor sympathie zorgt, wekt koploper PSV juist ergernis. De Eindhovenaren gingen met 3-0 hard onderuit bij Ajax. "Ik heb me vooral geërgerd aan PSV, dat geen enkel initiatief nam tegen een aanvallend Ajax. PSV deed daar helemaal niets mee", zegt AD-journalist Sjoerd Mossou.

"Toch had PSV voor rust weinig te duchten van Ajax", vond Van Hooijdonk. "Cocu wilde niet verliezen, liet Ajax komen en dat plan hield best lang stand."

Mossou: "Maar aan de bal deed PSV toch helemaal niets?" Van Hooijdonk: "Dat klopt."

"Ik heb nog nooit zo'n slecht PSV gezien", komt trainer Zeljko Petrovic tussenbeide. "Als je tien punten voorstaat, dan begrijp ik dat je verdedigend speelt bij Ajax. Maar zodra je in de wedstrijd de bal verovert, moet je wel iets laten zien! Iedereen haalde vandaag een onvoldoende."

Van Hooijdonk: "De ploeg die er zondag echt iets van wilde maken, die heeft dik en dik verdiend gewonnen." Jans: "En het is leuk voor de competitie."

'Ik heb nog nooit zo'n slecht PSV gezien'

Ajax bracht de achterstand op PSV terug van tien tot zeven punten, maar er was wel kritiek op het gedrag van aanvoerder Joël Veltman tijdens de wedstrijd. Veltman zocht vaak bewust de duels op met Hirving Lozano en deelde ook een beuk uit aan Luuk de Jong.

"Hij was in de wedstrijd alleen maar aan het zuigen", vond Van Hooijdonk. "Hij probeerde met name Lozano gewoon een rode kaart aan te naaien."

Oud wijf

"Als je iemand wil pakken, doe het dan als een man: met de bal. Maar ga niet als een oud wijf ruzie proberen te maken", vult Petrovic hem aan.

Jans: "Ik moest even aan Feyenoord-Ajax denken, waarbij hij ook van overtreding naar overtreding ging. Bij Ajax-PSV ook weer, er was veel irritatie en dat verbloemt de kwaliteit van het voetbal. Dat komt kennelijk op het tweede plan.

De tafelheren vonden het verbazingwekkend dat de KNVB zondag de code oranje van het KNMI had genegeerd, waardoor veel mensen door het winterse weer op pad moesten naar het stadion.

"De televisiebelangen spelen zo'n grote rol. Je kan deze wedstrijd niet middenin de week plannen, dat trekt veel minder kijkers", uitte Mossou zijn vermoeden waarom Ajax-PSV niet werd afgelast. "Bovendien is er in de competitie best wat ruimte om het later in te halen."

Jans: "Je kunt scheidsrechter Kevin Blom ook niets verwijten. Hij moest zelf ook in de auto naar het stadion."

'Ongelooflijk dat niet alle duels werden afgelast'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl