Poolse mannen aan het werk in Deurne
Aangepast

Geen plaats voor arbeidsmigranten in Deurne: 'Maar we hebben ze wel hard nodig'

"Huis met Polen zo gevaarlijk dat stroom moet worden afgesloten. Illegale huisvesting arbeidsmigranten. Misstanden op drie locaties in Deurne." Ruud Berkers, VVD-raadslid in Deurne, somt een paar krantenkoppen op. "En deze zijn alleen uit 2017." Hij wil dat het probleem van huisvesting van arbeidsmigranten wordt aangepakt in zijn gemeente. Het moet illegaliteit voorkomen.

De arbeidskrachten zijn namelijk wel hard nodig, zeker nu de economie aantrekt, zegt Berkers. In Deurne werken naar schatting drie- tot vierduizend arbeidsmigranten, met name Polen. In de tuinbouw, bij slachterijen, distributiecentra en in de bouw.

"Bij bijna ieder bedrijf in deze omgeving werken wel een paar arbeidsmigranten. Maar het is ontzettend moeilijk om fatsoenlijke huisvesting te vinden."

Arbeidsmigranten kampen met negatieve vooroordelen en hebben vaak een slecht imago. Ze zouden banen van Nederlanders inpikken en voor overlast zorgen. Nieuwe plannen stuiten daardoor steevast op verzet vanuit omwonenden.

Zo ook in Vlierden, een kerkdorp dat valt onder de gemeente Deurne. Afgelopen maand kwam het nabijgelegen recreatiepark met het idee om vijfhonderd arbeidsmigranten te huisvesten. De buurt reageerde ontsteld.

Die zwalken dan allemaal rond hier in de buurt, daar houden wij niet zo van in zo'n rustig dorpje.

Inwoner Vlierden, gemeente Deurne

Een voorbijgangster op straat: "Zo gaat dat met Polen. Als het alleenstaande mannen zijn, drinken ze veel en kan je problemen verwachten. Blij dat het van de baan is." Een andere zegt: "Die zwalken dan allemaal rond hier in de buurt. Daar houden wij niet zo van in zo'n rustig dorpje."

De gemeente Deurne liet weten dat het plan geen goedkeuring zal krijgen. Volgens de bestaande regels is het niet toegestaan om op een recreatiepark permanente huisvesting toe te laten.

Een luxe woonverblijf

Aspergeteler Karel van der Putten woont ook in Vlierden. Bij hem werken af en toe Poolse arbeiders. Zo'n drie maanden per jaar komen deze mannen aspergesteken. Ze slapen nu nog in een woonunit op het erf.

Van der Putten denkt aan een permanente oplossing voor het tekort aan slaapplaatsen. Hij wil een deel van zijn loods ombouwen tot permanent woonverblijf voor zo'n twaalf man. "Ik wil een luxe verblijf dat aan alle veiligheidseisen voldoet. Zo'n verbouwing is een te grote investering als er maar een paar maanden per jaar mensen in mogen wonen. Ik wil het dus de rest van het jaar verhuren aan anderen."

Volgens de huidige regels is dat niet mogelijk. Van der Putten mag alleen huisvesting aanbieden aan mensen die voor hem werken. Hij vindt dan ook dat de regels moeten versoepelen. "Er is een groot tekort aan slaapplaatsen. Bovendien ben ik de eerste die het merkt als er sprake is van overlast, en kan ik een oogje in het zeil houden."

Ook de voorzitter van de ondernemersvereniging in Deurne, Twan van Doorne, ziet de regels graag wat minder streng. Van Doorne heeft een bouwbedrijf met Polen in dienst. "In het buitengebied staan een heleboel boerderijen en schuren. Daar zouden heel makkelijk mensen gehuisvest kunnen worden. Sta het gewoon toe. Als dat netjes in orde wordt gemaakt, hebben ze een mooie plek om te wonen."

Ik heb de Poolse medewerkers hard nodig, er is aan Nederlandse werknemers nauwelijks te komen.

Twan van Doorne, voorzitter ondernemersvereniging

Hij vervolgt: "Ik heb ze heel hard nodig, er is aan Nederlandse werknemers nauwelijks te komen. Jeugdigen willen niet meer in de bouw, een heleboel mensen worden ouder en gaan met pensioen."

Zijn Poolse medewerkers nemen die plek graag in. Zo zegt een van de Poolse mannen: "Ik zocht werk in de bouw in Nederland. Ik wil hier graag blijven, het is een fijn land. Ik verdien hier drie keer zo veel als in Polen."

De huisvesting van arbeidsmigranten wordt een belangrijk thema in de lokale verkiezingscampagne in Deurne. Coalitiepartij VVD was medeverantwoordelijk voor de huidige regelgeving, maar wil die regels nu aanpassen.

"De gemeente moet soepeler zijn. Je moet ook het gesprek aan durven gaan. Het gaat niet alleen om beleid, ook bij omwonenden moet het besef komen dat we niet meer zonder die mensen kunnen. Ze zijn er gewoon, en we moeten ervoor zorgen dat ze op een fatsoenlijke manier gehuisvest worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl