NOS VoetbalAangepast

De Boer: sta open voor Oranje en (op termijn) Ajax

Vijf wedstrijden duurde zijn avontuur in de Premier League. Na vier nederlagen en een zege op tweedeklasser Ipswich Town in de League Cup werd Frank de Boer door Crystal Palace ontslagen. Heeft hij zijn ontslag een plek kunnen geven?

"In het begin was ik gefrustreerd en boos", geeft de 47-jarige trainer toe. "Maar ja, dan gaat het leven gewoon weer door en krijg je tijd voor andere dingen."

Frank de Boer: als de KNVB wil praten, dan zijn ze welkom

Intussen zijn ook Andries Jonker (VfL Wolfsburg), Ronald Koeman (Everton) en Peter Bosz (Borussia Dortmund) de laan uitgestuurd. Is de liefde voor Nederlandse trainers in het buitenland voorbij?

"Ik heb ook in de spiegel gekeken en weet dat ik er alles aan heb gedaan om het op de rit te krijgen. En ik weet dat we het ook op de rit zouden hebben gekregen. Maar de tijd hebben we niet gekregen..."

Aanpassen of niet?

Net als Bosz in Dortmund staat De Boer voor een herkenbare voetbalvisie. Waar Bosz veel nadruk legt op het druk zetten op de tegenstander, is De Boer vooral een man van positiespel. Twee stijlen die niet per definitie vertrouwd zijn in het buitenland.

"Het gaat er uiteindelijk om dat de spelersgroep gaat geloven in wat je doet. Voor de een is de spelopvatting comfortabel, voor anderen niet. En als te veel spelers minder comfortabel zijn, dan komen spelers in een denkmodus. En dan ben je verloren."

Een terugkeer bij Ajax is helemaal niet ondenkbaar. Maar niet op korte termijn. Ik hoop dat Marcel het heel goed gaat doen.

Frank de Boer

"Soms denk je wel, moet ik mezelf niet aanpassen?", legt De Boer de vinger op de zere plek. "Bij Crystal Palace heb ik veel aangepast en heel defensief gedacht. Daar heb ik nu misschien wel het meeste spijt van; dat ik niet gewoon mijn eigen spelletje heb gespeeld."

Bondscoach

Als bondscoach van het Nederlands elftal zou De Boer geen last hebben van afwijkende voetbalculturen. En laat die functie nu net vacant zijn bij de KNVB.

Een gesprek met directeur betaald voetbal Eric Gudde heeft nog niet plaatsgevonden. "Maar ik sta zeker open voor een gesprek. Als ze willen praten, dan zijn ze zeker welkom."

Frank de Boer gunt Keizer succes: maar Ajax is wel héél jong

Voordeel van zijn ontslag is dat De Boer alle tijd heeft om zijn licht op te steken op de internationale velden. Vandaag is hij aanwezig in de Arena, waar Ajax het opneemt tegen PSV.

Het verschil tussen beide ploegen zit hem vooral in ervaring, denkt De Boer. "Ajax heeft ontzettend goede spelers, maar het is allemaal wel heel jong. Nog jonger dan in mijn tijd."

Ook de hoofdtrainer is nog een betrekkelijke nieuwkomer in de eredivisie, maar dat ziet De Boer niet als probleem. "Keizer had meer ervaring dan ik toen hij hoofdtrainer werd van Ajax", zegt hij gevat.

Terugkeer bij Ajax?

De Boer won vier keer op rij de landstitel met de Amsterdammers. De laatste titel is alweer drie jaar geleden en ook dit seizoen dreigt het kampioenschap aan Ajax voorbij te gaan. De achterstand op koploper PSV is tien punten en dus is een zege vandaag bittere noodzaak.

En mocht het misgaan? Is het dan ondenkbaar dat De Boer terugkeert in Amsterdam? "Helemaal niet", aldus De Boer. "Maar niet op korte termijn. Ik hoop echt dat Marcel het heel goed gaat doen, te beginnen met vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl