Minister Johnson bij zijn Iraanse ambtgenoot Zarif
NOS NieuwsAangepast

Minister Johnson pleit in Iran voor vrijlating Britse vrouw

Tijdens een tweedaags bezoek aan Iran zet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zich in voor de vrijlating van de veroordeelde Brits-Iraanse hulpverleenster Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Johnson sprak vandaag onder anderen met zijn Iraanse ambtgenoot Javad Zarif.

Volgens de Britse media was het een open en constructief gesprek over "consulaire zaken over mensen met een dubbel paspoort", zoals Zaghari-Ratcliffe. Zij is aangeklaagd en veroordeeld voor een poging om het Iraanse regime omver te werpen. Ze moet vijf jaar de gevangenis in, maar ontkent dat ze staatsgevaarlijke activiteiten heeft ontplooid. Volgens de Britten was Zaghari-Ratcliffe op familiebezoek in Iran.

Morgen, dus op de tweede dag van Johnsons bezoek, moet ze opnieuw voor de rechter verschijnen in het hoger beroep in de zaak.

Blunder

De zaak kreeg een bijzondere wending door een blunder van Johnson, die hij vorige maand zei dat Zaghari-Ratcliffe in Iran was om journalisten op te leiden. Die opmerking leidt in hoger beroep mogelijk tot een zwaardere straf.

Johnson heeft zich inmiddels geëxcuseerd voor zijn verspreking. Zijn tegenstanders in Groot Brittannië eisen dat hij opstapt als zijn uitspraken inderdaad leiden tot een zwaardere straf voor de Britse.

President Rohani

Naar verwachting heeft Johnson morgen een ontmoeting met de Iraanse president Rohani. Het bezoek is niet alleen bedoeld om Zaghari-Ratcliffe vrij te krijgen, al heeft Johnson gezworen dat hij zijn volle gewicht in de schaal zal leggen om deze zaak tot een goed einde te brengen.

Het bezoek wordt ook gezien als een test of Johnson in staat is om te manoeuvreren in een politiek mijnenveld. Iran is nadrukkelijk aanwezig in de vele conflicten in het Midden-Oosten en heeft volgens de Britten een destabiliserende invloed in de regio.

Johnson heeft vandaag benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk de nucleaire afspraken met Iran uit 2015 nog volledig steunt. Die deal staat onder druk doordat de Amerikaanse president Trump er eigenlijk vanaf wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl