NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: blij jochie in Engeland en gelukkige molenaars

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Goed nieuws voor molenaars: het molenaarsambacht komt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het molenaarsambacht is het eerste Nederlandse erfgoed op de lijst.

Molenaar Tim Doeves is blij met de erkenning van Unesco. Hij hoopt op meer aandacht voor het vak, vooral van jongeren. "De toekomst ligt toch bij de jeugd".

Blij jochie

In Engeland is een 10-jarig jongetje heel blij wakker geworden afgelopen woensdag. Het jochie was zijn camera kwijtgeraakt toen hij begin september met zijn zusje op het strand speelde.

De camera werd opgeslokt door de zee en dobberde twee maanden lang van Thornwick Bay naar het Duitse Süderoog: een 550 kilometer lange reis. Daar werd de camera gevonden door beheerders van het waddeneiland.

Twee weken geleden plaatsen zij de beelden die de waterdichte camera had gemaakt op Facebook, met een oproep om te achterhalen van wie hij was. De eigenaar bleek de 10-jarige William uit Hull, en die was dolgelukkig.

Camera drijft van Engeland naar Duits eiland

Ook vierde prinses Amalia afgelopen donderdag haar verjaardag. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima werd 14 jaar oud.

Er werd op de hoofdgebouwen van de Rijksoverheid gevlagd met de Oranje wimpel. Amalia vierde haar verjaardag niet uitgebreid, want het was een schooldag.

Amalia werd op 7 december 2003 in Den Haag geboren. Haar zusjes Alexia en Ariane zijn respectievelijk op 26 juni en 10 april jarig.

Prinses Amalia: van baby tot puber

Zeker 97 procent van de 11- tot 16-jarigen in Nederland heeft een zwemdiploma, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut. Vorig jaar had 68 procent van de 6- en 7-jarigen tenminste het A-diploma. Vijf jaar geleden was dat nog maar 47 procent.

Voor diploma A moeten kinderen nu meer kunnen dan vroeger. Zo moeten ze 5 meter rugcrawl doen, 60 seconden watertrappen, zelfstandig op de kant klimmen en met kleren aan zwemmen.

Tranen bij bowlingkampioen

Wereldkampioen bowlen Xander van Mazijk werd woensdag enthousiast ontvangen op Schiphol. Daar werd hij ook meteen benoemd tot bondsridder. Hij kreeg de titel van de Bowling Federatie omdat hij als eerste Nederlander ooit goud heeft gewonnen op het WK in Las Vegas.

En dat zorgde natuurlijk voor veel emoties:

Bowlingkampioen Xander van Mazijk toegejuicht op Schiphol

Het aantal banen gaat de komende vijf jaar flink toenemen. Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht komen er tussen nu en 2022 meer dan een half miljoen banen bij.

NOS op 3 hielp een handje en maakte een overzicht waar de banen over een tijdje voor het oprapen liggen:

Vroeger op de basisschool werden Dyllan, Jeffrey en Dan uitgescholden voor bokoe: stinkende vis. Nu gebruiken ze het woord in hun eigen kledinglijn, maar dan met de 'k' en 'b' omgedraaid: koboe. "Zo willen we kracht uitstralen."

Dat is niet het enige wat de drie mannen met hun collectie willen laten zien: "We willen dat mensen een ander beeld krijgen van Afrikaanse mode. Het is niet alleen drukke printjes." Bekijk hun verhaal hieronder:

Kleuren maken de man

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl