Congresleiders en president Trump bereikten een deal over het schuldenplafond
NOS NieuwsAangepast

De race tegen de Amerikaanse schuldenklok

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Tot de Kerst zullen de partijen in de Verenigde Staten hard blijven onderhandelen over een deal over de zogeheten debt ceiling, het maximumbedrag dat de regering mag lenen.

Donderdag stemde het Amerikaanse Congres in met een tijdelijk wetsvoorstel waardoor een dreigende sluiting van overheidsdiensten is voorkomen. De nieuwe deadline verstrijkt op 22 december. Als er dan geen nieuw akkoord is, kan de overheid zichzelf niet langer financieren, omdat er geen geld meer geleend mag worden.

De onderhandelingen hierover zijn een terugkerend verschijnsel in de Amerikaanse politiek. In het hypergepolariseerde Washington bereiken de partijen nog zelden een overeenkomst over lange-termijnfinanciering van de overheid.

Pleisters

Tegenwoordig beperken Republikeinen en Democraten zich tot kortstondige deals en het plakken van pleisters. Als er geen akkoord komt over een verhoging van het schuldenplafond, dan volgt een government shutdown. De overheid gaat dan letterlijk op slot, zoals in 2013.

De laatste keer dat het Congres het schuldenplafond verhoogde, was nog maar drie maanden geleden. Trump slaagde erin de financiering van de overheid tot begin december te verlengen, nadat hij een verrassende deal met de Democraten had gesloten.

Deze kortstondige deals zijn gunstig voor de Democraten. De Republikeinen hebben weliswaar de meerderheid in het Congres, maar ze hebben de steun van de Democraten nodig, omdat die de filibuster kunnen inzetten. Het is een van de weinige parlementaire wapens waarover de Democraten beschikken en het geeft ze een stok achter de deur.

De inzet van de nieuwste ronde van onderhandelingen is het lot van migranten die als minderjarigen zonder verblijfspapieren het land binnenkwamen. President Obama had deze zogeheten Dreamers een beschermde status gegeven met de DACA-regeling, maar Trump hief dit programma in september op. Democraten eisen nu dat het Congres instemt met een blijvende oplossing voor deze groep migranten, anders weigeren ze steun te geven voor verdere financiering van de overheid.

Gevaarlijk

Trump lijkt het allemaal weinig te schelen. Sterker nog, hij heeft al eerder gezegd dat een government shutdown zijn positie kan versterken. Afgelopen woensdag zinspeelde hij erop dat de overheid op slot kan gaan. Hij liet er geen misverstand over bestaan wie hij de schuld geeft. De Democraten sturen aan op wat erg gevaarlijk kan zijn voor ons land, zei hij.

Is het bluf? Of meent de president werkelijk dat hij hier electoraal gewin uit kan slaan? We zullen het zien. Het zal in ieder geval een koortsachtige maand worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl