Jean-Claude Juncker en Theresa May
NOS NieuwsAangepast

May in Brussel, eerste grote brexit-akkoord dichtbij

De Britse premier May en brexitminister Davis hebben in Brussel een ontmoeting met Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, meldt de Commissie. Daarna is er ook een ontmoeting met EU-president Tusk, die om 08.30 uur een persverklaring afgeeft. Dat duidt erop dat het Verenigd Koninkrijk, de EU en Ierland het eens zijn over de voorwaarden voor de volgende fase van de brexit-besprekingen.

Een belangrijke horde die moet worden genomen voor die volgende fase is de controle bij de grens met Ierland. Maandag leek het erop dat daar overeenstemming over was, maar Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse DUP, accepteerde de ontwerptekst van de deal niet. Als May de gedoogsteun van de DUP verliest, heeft haar regering geen meerderheid meer.

De protestantse pro-Britse partij wil niet dat Noord-Ierland een speciale status krijgt waarmee Noord-Ierland grotendeels EU-wetgeving zou blijven volgen om zo de Ierse landsgrens open te houden. De Noord-Ierse protestanten willen onder dezelfde voorwaarden uit de EU als de rest van Groot-Brittannië.

Tijd dringt

Een speciale status gaat in tegen de wensen van de DUP, maar een 'harde grens' is niet te verenigen met de afspraken in de Goede Vrijdagakkoorden van 1998. Die maakten een einde aan bijna dertig jaar van sektarisch geweld tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland.

Gisteravond meldden bronnen rond de onderhandelingstafel aan de NOS dat er afgelopen nacht alsnog een akkoord kon worden bereikt. De tijd dringt voor zo'n deal: volgende week moeten de EU-leiders op een tweedaagse top beslissen of de brexit-onderhandelingen naar de volgende fase kunnen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl