Teleurstelling bij Nycke Groot
NOS SportAangepast

Handbalster Groot erkent: het gaat allemaal nog niet vanzelf

Met hun snelle, frivole spel in de zaal en hun spontaniteit daarbuiten maakten de Nederlandse handbalsters de laatste jaren indruk. Daarbij werd er goed gepresteerd. En dus waren de verwachtingen voor het WK in Leipzig torenhoog. Maar het loopt nog niet bij Oranje.

Om te beginnen was er de valse start tegen de Zuid-Koreanen, van wie werd verloren. Tegen het matige China deed Nederland wel wat het moest doen.

Ook van het mindere Kameroen werd er gewonnen, waardoor Oranje al zeker is van de volgende ronde. Maar overtuigend was het allemaal niet.

Tegen het sterke Servië werd de ploeg van bondscoach Helle Thomsen dinsdagmiddag echt getest. Er werd weliswaar niet verloren, dankzij een gelijkmaker zeven seconden voor tijd, maar opnieuw sprankelde het spel van de handbalsters niet.

"Het gaat allemaal nog niet vanzelf", erkent Nycke Groot, de maker van de late gelijkmaker tegen Servië en een van de belangrijkste speelsters van Oranje. "We moeten er echt hard voor werken."

"We creëren veel, onze aanvallen zitten ook goed in elkaar, alleen moeten we meer scoren. Sommige details moeten gewoon beter, we kunnen daarin slimmer zijn", aldus de 29-jarige Groot.

Omgaan met druk

Sinds de finaleplaats op het vorige WK in 2015 is er een hoop gebeurd bij de handbalsters. Veel zijn bekende Nederlander geworden en graag geziene gasten in de media, denk bijvoorbeeld aan Estavana Polman en Tess Wester. Mede daardoor is het verwachtingspatroon rondom de ploeg enorm.

"Wij kunnen daar goed mee omgaan. Het is meer dat de pers en de mensen van buitenaf die druk zo hoog leggen. Wij hebben het daar als groep ook over gehad", stelt Groot.

"We weten waar we staan en dat het nu niet goed loopt. Dus we verwachten ook niet eventjes een medaille te gaan halen dit WK. We moeten het echt wedstrijd voor wedstrijd bekijken."

Nycke Groot

Voorafgaand aan het toernooi waren er twijfels over de fysieke gesteldheid van de speelster. Ze kampte met een spierblessure. "Ik voel me goed, kon het een hele wedstrijd volhouden. Ik mis nog wel wat spelritme, maar dat wordt vanzelf beter."

Vrijdag tegen Duitsland

Vrijdag speelt Oranje het laatste groepsduel. Om 18.00 uur neemt Nederland het op tegen de Duitsers. Daarna is bekend tegen wie het speelt in de knock-outfase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl