NOS NieuwsAangepast

BBC wil scholen helpen met herkennen van nepnieuws

De Britse omroep BBC wil middelbare scholieren helpen om nepnieuws te herkennen. Vanaf maart wil de omroep journalisten naar scholen sturen om leerlingen voor te lichten over nepnieuws en hen te leren hoe ze echt nieuws kunnen identificeren. Ook komen er lespakketten en online cursussen. Duizend scholen kunnen eraan meedoen.

"Dit is een poging voor ons om jonge mensen te spreken en hen de bagage mee te geven over wat echt is en wat vals is", zegt directeur Harding van BBC News. "Mensen kunnen overal nieuws krijgen, er is meer dan ooit. Maar er zijn ook halve waarheden en er is oud nieuws. Soms zijn het zelfs leugens. Het is moeilijker dan ooit te bepalen wat waar is en wat niet."

Kinderen

Volgens de directeur zijn er manieren om te zien wat nepnieuws is en wat niet. "Als mensen weten hoe ze echt nieuws en nepnieuws kunnen herkennen, dan kunnen ze zelf de juiste keuzes maken over de informatie die ze krijgen. We denken dat dat een vaardigheid is die ze ook kunnen gebruiken voor keuzes in hun leven."

Volgens Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse journalistenvereniging NVJ, zijn er ook hier verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor scholen. Zo hebben de commerciële uitgevers het programma Nieuws in de Klas. "Dat zijn programma's waarmee er in lessen naar scholen toe duidelijk wordt gemaakt hoe je nieuws tot je kunt nemen."

Hij juicht het ook toe om op scholen lessen in mediawijsheid te geven. "Zodat onafhankelijke journalistiek echt op waarde wordt geschat, en ook onderscheiden wordt van gekleurd nieuws en informatie van organisaties of politieke partijen."

Eerder bleek uit een gezamenlijk onderzoek van de BBC en de Universiteit van Salford dat kinderen tussen negen en veertien jaar wel weten wat nepnieuws is, maar het herkennen ervan bleek voor veel van hen veel lastiger. Ook in Nederland hebben jongeren veel moeite met het zoeken naar betrouwbare informatie, bleek vorige maand.

Doe de test: kan jij echt of nepnieuws van elkaar onderscheiden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl