Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit
NOS SportAangepast

'Goed, sterk en ferm besluit van het IOC'

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit kan zich goed vinden in de sancties die het Internationaal Olympisch Comité aan Rusland heeft opgelegd. "Een goed en sterk besluit", oordeelt de Nederlandse dopingbestrijder.

Ram volgde bij de NOS in Hilversum de persconferentie van IOC-voorzitter Thomas Bach in Lausanne. Het IOC schorste Rusland, maar liet ook weten dat een speciale commissie gaat bekijken of 'schone' Russische atleten alsnog toestemming kunnen krijgen om deel te nemen in Pyeongchang.

'Niet alleen personen'

"Ik ben blij dat het IOC een duidelijk standpunt heeft ingenomen. Interessant vind ik dat het IOC zich niet beperkt heeft tot alleen personen, maar ook structuren aanpakt, in dit geval het door de Russische overheid gecoördineerde dopingbeleid. Daarnaast worden dan de personen genoemd."

Ram vindt ook dat wereldantidopingbureau WADA weer op het schild is gehesen. "Daar was de afgelopen tijd best kritiek op vanuit het IOC, maar de wind lijkt gedraaid. Alles wat WADA heeft gevonden, is bewezen in het nieuwe onderzoek."

'Blij met onafhankelijke commissie'

De directeur van de Dopingautoriteit, die in samenspraak met andere dopinginstanties bij het IOC had aangedrongen op een harde aanpak van Rusland, beschouwt de instelling van een speciale IOC-commissie die moet oordelen over 'schone' Russische sporters als een pluspunt.

Ram: "Het IOC neemt zelf verantwoordelijkheid. Voor Rio liet het Internationaal Olympisch Comité de besluitvorming over aan de internationale federaties. Ik ben blij dat een onafhankelijke commissie dit nu gaat doen."

NOC*NSF: een ferm besluit

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, toont zich ook tevreden met de beslissing van het IOC. "Het is een ferm besluit. Er is een goed evenwicht gevonden door aan de ene kant het instituut Rusland te straffen, maar aan de andere kant het belang van schone sporters te respecteren. Dat schone Russische sporters kunnen meedoen, lijkt me een groot individueel recht."

"Het was spannend de afgelopen weken. In overleg met nationale olympische comités heeft Bach een paar keer laten weten dat bewezen is dat er in Sotsji een bijna niet te geloven aanval is gedaan op de integriteit van het IOC. Dus dat er zo'n maatregel zat aan te komen, was wel duidelijk."

Weinig gevolgen voor Nederlandse ploeg

De maatregelen hebben weinig effect op de Nederlandse deelnemers aan de Spelen, meent Dielessen. "Het heeft geen gevolgen voor de grootte van onze delegatie, Wat wel van belang is: als atleet wil je olympisch kampioen worden door te strijden tegen de beste schone atleten. Als Russische sporters kunnen aantonen dat ze schoon zijn, is het prettig dat ze kunnen meedoen."

Met een dubbel gevoel kijkt Dielessen terug op de Spelen van Sotsji: "Wij hebben prachtige Spelen gehad, maar je wordt er niet blij van dat er een land was dat er systematische manipulatie op na hield."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl